Hírek

Joss Whedon egy rémálom?

Joss Whedon kultrendező karrierjét folyamatos botrányok övezik. Most újabb csontváz esett ki a szekrényből. A rendező állítólag a Buffy, a vámpírok réme forgatásán is mérgező munkakörülményeket teremtett. Ezúttal Charisma Carpenter indította meg a vádak sorát.

Joss Whedon valószínűleg alaphangon nehéz személyiség. A nördikon rendezőt sokadik alkalommal vádolják meg nyilvánosan a forgatások alatt megengedett vállalhatatlan viselkedése miatt. Ezúttal nagyon régóta elfojtott sérelmek kerültek nyilvánosságra.

Whedon már 2018-ban is a célkeresztbe került a zűrös ügyei miatt, akkor a felesége vádolta meg azzal, hogy a híresen feminista rendező gyakran él vissza a pozíció adta hatalmával.

Egy másik nagy port felkavaró eset azonban ennél már komolyabb következményekkel járt.

Múlt év december 12-én zárult le Warner Media nyomozása, amit Ray Fisher vádja alapján indítottak. A színész a Zack Snyder-féle Az Igazság Ligája című filmen dolgozott együtt Whedonnal, ahol a rendező állítólag Geoff Johns és Jon Berg producerekkel karöltve engedett meg magának nagyon szakmaiatlan viselkedést. A nyomozás eredményeképpen a stúdió korrekciós intézkedéseket tett, azaz valamilyen módon kompenzálták a sértetteket, illetve szigorították az erre vonatkozó szabályokat.

Charisma Carpenter, aki a mára már kultstátuszba emelkedett Buffy, a vámpírok réme és annak spin-offja, az Angel sorozatok forgatásán dolgozott együtt a rendezővel egy tegnap Twitteren közzé tett posztban egyenesen úgy fogalmazott, hogy

Joss Whedon egy vámpír, aki mérgező körülményeket teremtett annak idején a forgatáson.

Ebben az esetben érdemes belegondolni, hogy hány évig is dolgozott a Cordelia Chase-t alakító színésznő a rendezővel. Carpenter a decemberi események hatására döntött úgy, hogy megosztja emlékeit a nyilvánossággal. Whedon állítólag folyamatos incidensekkel rombolta  a színésznő önbizalmát. Ennek a mértéke pedig olyan szintű volt, hogy az a mai napig pszichológiai problémákkal küzd emiatt. Ezek között a terhessége során átélt passzív-agresszív élmények leírása talán a legijesztőbb.

Carpentert több volt munkatársa is követte. A Tara Maclay szerepét alakító Amber Benson kiállt Carpenter mellett, egy helyütt úgy fogalmazott, hogy többen húsz évvel később is küzdenek a forgatáson átélt élmények emlékével.

A sorozat címszerepét alakító Sarah Michelle Gellar óvatosan reagált az eseményekkel kapcsolatban, kitérve arra, hogy ő most elsősorban a koronavírus miatt kialakult helyzet kezelésére és családjára koncentrál, azonban azt egy posztban megjegyezte, hogy kiáll mindazok mellett, akik felszólalnak az őket ért atrocitások ellen.

Charisma Carpenter

A Dawn Summerst alakító Michelle Trachtenberg szintén reagált az eseményekre hangot adva annak, hogy tinédzserként ő is kevésbé volt biztos abban, hogy mi az, ami elfogadható. Ma már bátrabban húzza meg ezt a határt.

Carpenter posztjaiból az is kiderült, hogy több okból is félt megosztani másokkal az élményeit, mivel tartott attól, hogy annak komoly következményei lennének a karrierjére nézve.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com