Hírek

Jótékonykodik a Mozinet: A lecke bevételének 10%-át az OFOE-nek ajánlják fel

a_leckeCsütörtöktől látható a hazai mozikban az Európai Parlament LUX-díjára jelölt A lecke. A filmet először a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon vetítették, majd megannyi fesztiválon – többek között San Sebastiánban, Göteborgban, Kolozsvárott, Tokióban, Varsóban és Szófiában – díjazták. A film témája és magyarországi aktualitása miatt a forgalmazási bevétel 10%-át az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületének (OFOE) ajánlotta fel a Mozinet.

Az OFOE másfél évtizede működő közhasznú szakmai szervezet, amely az iskolai nevelőmunkát érintő gyakorlati és elméleti kérdésekkel foglalkozik. Közel száz bejegyzett tagja van, de országos hálózata ennél lényegesen szélesebb. Ebben komoly szerepet játszik a megalakulás óta működő honlap, amely az egyik legelismertebb és leglátogatottabb szakmai portálnak számít. Munkatársaik rendszeresen tartanak képzéseket (tréningeket, tanfolyamokat), számos könyvet és módszertani segédletet is kiadtak, és több országos konferencia szervezésébe kapcsolódtak be, ezek közül a legjelentősebb a digitális pedagógiával foglalkozó konferenciasorozat, amelynek 2012 óta társszervezői. Nemrégiben indul a negyedik évada az egyre népszerűbbé váló OFOE Filmklubnak, amelyet a Budapest Filmmel közösen szerveznek.

 

A film rövid tartalma

Nadezhda (Margita Gosheva) tanítónő egy általános iskolában, és amikor az egyik diákját meglopják az osztályteremben, nyomozásba kezd, hogy megtalálja a tettest. Megszállottja lesz a bűntény felderítésének, noha odahaza sokkal nagyobb gondjai vannak: hála adósságainak, amelyet munkanélküli, részeges férjének köszönhet, a bank éppen ki akarja dobni őket és kislányukat a házukból. A becsületes és szigorú elvek szerint élő Nadezhda egyre mélyebbre sodródik munkahelyén és magánéletében egyaránt, kétségbeesett és megalázó megoldásokhoz kell folyamodnia összeomló élete megmentésére.

A lecke a Két nap, egy éjszaka kelet-európai párfilmjének is tekinthető, csak míg az utóbbi Marion Cotillard játszotta főhősnője végig megőrzi becsületét és elsősorban saját magán kell felülemelkednie, Nadezhdának sokkal komolyabb egzisztenciális válsággal kell szembenéznie, amelyből nem biztos, hogy van kilábalás.

A lecke november 5-től látható országosan a hazai mozikban a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Címkék

Mozinet

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com