Hírek

Jövő héten érkezik a Stan Lee-ről szóló dokumentumfilm

Hamarosan debütál a képregénylegenda életéről és munkásságáról szóló dokumentumfilm. A Marvel Comics atyjáról, Stan Lee-ről készült film a Disney+-on lesz elérhető június 16-tól.

Bár Stan Lee az 1990-es években visszavonult a Marvel Comics-tól, a képregénylegenda jelenléte még ma is érezhető az iparágban. Mára világhírűvé lett karakterek megalkotása fűződik a nevéhez, akik azóta uralják a képregényadaptációk világának egy jelentős részét, és olyan történeteket, amelyeknek ma is komoly helye van napjaink popkultúrájában. Nem véletlen, hogy Stan Lee életéről dokumentumfilm érkezik, amely a művész és üzletember élete és öröksége előtt tiszteleg.

A film hírét a 2018-ban elhunyt képregényalkotó születésének 100. évfordulóján, tavaly, december 28-án jelentették be. Az 1922-ben született Lee a nagy gazdasági világválság idején nőtt fel, kevés pénzzel, de azt a keveset, amije volt, arra használta fel, hogy elmerüljön az olvasásban. Az előzetesben így vall: “Mindent elolvastam, ami a kezembe került, és úgy éreztem, bárhová eljuthatok”.

Az olvasásban megtalált, valóságból való elmenekülés érzése Lee munkásságában is megmutatkozott, és nagyban hozzájárult a Marvel-univerzum megteremtéséhez.

Lee először szerkesztőségi asszisztensként kezdett a Marvelnél 1939-ben, amikor még Timely Comics néven volt ismert, majd Jack Kirbyvel együtt olyan karakterek megalkotásával vált híressé, mint a Fantasztikus Négyes, ami a Marvel Comics-ot új népszerűségi magasságokba repítette. Lee ezután olyan karakterek társalkotója lett, mint Hulk, Thor, Vasember és az X-Men – mind Kirbyvel. Bill Everett-tel közösen megalkotta a Daredevil-t, valamint Steve Ditko-val együtt dolgozott a Doctor Strange és a Pókember megalkotásán. Ezeken a karaktereken keresztül Lee segített egy teljesen új, közös világot megalkotni, ezáltal millióknak biztosítva egy olyan helyet, ahová az olvasáson keresztül menekülhetnek – ahogyan ő is tette azt fiatalkorában.

Ahogy a Marvel még nagyobb ismertségre tett szert a filmes adaptációk révén, Lee profilja is új életre kelt. Lee szinte minden Marvel-filmben feltűnt, és Lee cameói alapdarabokká váltak. Lee egészen a Pókember: Idegenben című filmig minden Marvel Studios-alkotásban szerepelt, miután 2018-ban, alig egy hónappal 96. születésnapja előtt elhunyt. A készülő dokumentumfilm producerei David Gelb, Brian McGinn és Jason Sterman, amelyet a Supper Club fejlesztett a Marvel Studios mellett.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com