Hírek

Jövő májusban újra Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált rendeznek Szegeden

Jövő májusban ismét az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező nemzetközi filmfesztivált rendeznek Szegeden.

A fesztivált immár harmadik alkalommal azzal a szándékkal szervezik meg, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsák, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertessék, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadják.

Idén a magyar operatőri teljesítmény elismerésére életműdíjat is alapítottak, hogy ily módon is hangsúlyozzák a rendező legfontosabb társalkotójának szerepét. Az elismerést első ízben Ragályi Elemér vehette át.

A filmes seregszemlére olyan 2016. január 1-je után készült nagy- és kisjátékfilmeket, valamint kísérleti filmeket várnak, melyek Zsigmond Vilmos munkáit is jellemező, eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmaznak. A fesztiválra a világ bármely tájáról jelentkezhetnek versenyzők korhatár korlát nélkül, de a szervezők külön örülnek azoknak a munkáknak, melyek készítésében filmművészetet tanuló, rendező és operatőr szakos hallgatók vettek részt.

Az online nevezéseket 2019. január 31-éig várják. A versenyprogramot operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló bizottság állítja össze. A május 28-án kezdődő fesztiválon a legjobb alkotásokat Szabó Gábor – az egyetlen, Zsigmond Vilmos rendezte film, az 1991-es Tékozló apa operatőre – vezette zsűri választja ki. A filmek értékelésében még részt vesz Antal Nimród rendező, Erdély Mátyás, az Oscar-díjas Saul fia operatőre, valamint a tavalyi Zsigmond Vilmos Fesztivál fődíjas operatőre, Joe Cook.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés