Hírek Magazin

Cinefest 2016: Juliette Binoche-sal nyitott a fesztivál

cinefest_nyitoÜnnepélyes megnyitóval vette kezdetét pénteken a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen 18 játékfilm versenyez. A fesztivál díszvendége, Juliette Binoche francia színész átvette a filmmustra különdíját.

Az Oscar-díjas művésznő köszöntőjében azt mondta: sohasem könnyű egy fesztivál kezdete, ilyenkor mindig mindenki várakozik. Hozzátette: a zsűrinek azt kívánja, „mindig legyen helyén a szívük és az eszük, és hozzanak igazságos döntéseket”.

Hangsúlyozta: a művészet, ezen belül a színészet alázatossá teszi az embert, úgy a közönséget, mint az alkotókat, és ez a legfontosabb. Az európai film nagyköveteként maga is szolgálni szeretne munkájával.

Tiszteletére tűzte ki a fesztivál nyitófilmjéül Krzysztof Kieślowski Három szín: kék című filmjét, aminek főszerepét a francia színésznő játszotta.

Bíró Tibor fesztiváligazgató hangoztatta: az elmúlt 13 évben az volt a törekvésük, hogy a világ filmművészetének legfrissebb és legértékesebb alkotásait hozzák el Magyarországra, és „tegyék ezzel Miskolcot a filmek fővárosává tíz napra”. Idén is több mint 60 alkotó tisztelte meg a rendezvényt filmjével.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere szerint 13 év után „szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy a CineFest Magyarország vezető filmfesztiválja”, amely sikeres, és nemzetközi hírű. Mindig tud újat mutatni, miközben hagyományokat teremt magas színvonalon, valódi minőségben.

Utalt arra is, hogy a versenyprogram filmjeinek többsége magyarországi premier, és a későbbiekben is csak kuriózumként vetítik az alkotásokat, így hatalmas az értékük, „ezért is szeretik a hozzáértők a rendezvényt” – fűzte hozzá.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy a szervezők idén egy teljesen megújult programsorozattal készültek, új szekciókat hoztak létre, tehát a seregszemle folyamatosan újjászületik. Azt kívánta, hogy a „következő tíz napban a résztvevők éljék át a mozi és a film varázsát”.

A 13. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén új programstruktúrával, erősebb versenyválogatással és minden eddiginél változatosabb szekciókkal készült, a seregszemle szeptember 18-ig tart. A versenyprogram új kisjátékfilmes és animációs egységgel, a CineNewWave-vel bővül, de elindul az új éjszakai vetítéssorozat, a Midnight Screenings is. Újdonság továbbá a zenére összpontosító MusicDocs szekció, valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségével (FIPRESCI) együttműködve idén először meghirdetett Talent Campus.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com