Hírek

Június 21-ig várják a versenyfilmeket a Kulturális Filmek Fesztiváljára

Idén június 21-ig várják a versenyfilmeket a Kulturális Filmek Fesztiváljára, amelyet augusztus 22. és 25. között ötödik alkalommal rendeznek meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

Koltay Gábor filmrendező, a zsűri elnöke a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a fesztivál lényege felmutatni azokat az emberi erőfeszítéseket, amelyek a magyarság megmaradása érdekében nagyon sok helyen léteznek.

A versenyben – amelynek kiírása a tudositok.hu oldalon érhető el – azok a rövid filmek vehetnek részt, amelyek pozitív példákkal mutatják be Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét.

A legjobb filmek készítői az idén több mint 2 millió forint értékű díjat kaphatnak. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által felajánlott fődíj 800 ezer forint, a második helyezetté 400 ezer forint, a harmadik helyezett díja 250 ezer forint, emellett további különdíjat is kaphatnak az alkotók. A közönségdíj 300 ezer forint, amelyet a tudositok.hu oldalon augusztus 3-ig mért közösségi aktivitás alapján a legnépszerűbb videó érdemel ki.

Bolyáki Attila, a fesztivál alapítója az MTI-nek elmondta, hogy a tudositok.hu oldalra feltöltött versenyfilmekről pontozással dönt a zsűri, és a végleges döntés előtt, augusztus 24-én Szatmárcsekén az alkotók részvételével személyesen is értékelik a filmeket. Az eddigi évek alapján mintegy 50 nevezést várnak, a filmek közül 10-et választanak ki a szatmárcsekei rendezvényen való megmérettetésre, a zsűri személyes értékelésére.

A zsűri tagja Buglya Sándor filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője és Kobza Miklós online média szakértő.

A sajtótájékoztatón megemlékeztek a fesztivál egyik alapítójáról, Kerényi Imre rendezőről, aki tavaly bekövetkezett haláláig a filmverseny zsűrielnöke volt.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya