Hírek

Június közepétől újra forgathat Hollywood

Act of Valor

Kalifornia június 12-től engedélyezi a filmek és tévés produkciók forgatását. Már csak egy szabályrendszer kellene.

Kalifornia állam pénteken kiadott rendelkezéseinek értelmében június 12-től megindulhatnak a filmes és tévés forgatások – írja az IndieWire. A munkálatok újraindítását megyénként döntik el, az ott épp aktuális járványadatok alapján.

A filmes iparág közben azon van, hogy felállítson egy saját szabályrendszert a járványkörülmények közepette való forgatásra – méghozzá olyat, amibe minden iparági szereplő beleegyezik. A kaliforniai kormányzó, Gavin Newsom irányelvei nagy mozgásteret engednek ebben: „a produkciók, a szereplőgárda, a személyzet és más iparági dolgozók olyan biztonsági protokolloknak kell engedelmeskedjenek, amiket a dolgozók és a menedzsmentek közösen alakítanak ki, és amiket az egészségügyi hivatalok módosíthatnak.

A filmipar már csak azért is szeretne saját és mindenkire kötelező szabályrendszert kidolgozni (tesztelési szabályok, higiéniai szabályok, fizetett és betegszabadságok stb.), mert enélkül lehet, hogy az egyes forgatások producereinek önállóan, produkcióról produkcióra kellene ilyeneket létrehozni, ami persze ellehetetlenítené a munkájukat. A legnagyobb iparági szereplők közül több tucat írt alá egy tervezetet, amelyet már mind az ötven állam kormányzójának megküldtek, ám még ez is csak egy „white paper”, egy olyan általános ajánlás, ami nagyon messze van a kidolgozott, részletes szabályoktól.

A színészek szakszervezete, a SAG-AFTRA kulcsszereplőnek számít a kérdésben. „A színészek a legveszélyeztetettebbek: ők nem vehetnek semmilyen védőfelszerelést, amikor játszanak” – mondta Lori McCreary, a tárgyalásokban résztvevő Revelations Entertainment vezérigazgatója. Azt is elmondta: nem holmi rövid távú szabálykönyvet terveznek, hanem három évre előre szeretnék elrendezni a kérdést.

Erre a három évre pedig számos eljárás megváltozhat a filmiparban: a forgatókönyvek kevesebb forgatási nappal számolhatnak; a helyszínek felderítésekor fontossá válhat az adott helyszín higiéniája és fertőtleníthetősége; a forgatásokat rugalmasabb stáb köré szervezhetik, szükség esetén gyors leállással.

Azt nem tudni még, hogy a filmipar szíve, Los Angeles megye pontosan mikor kezdheti újra a filmes forgatásokat: ez leginkább a COVID-19 esetszámtól és persze az iparági szabályzat készültségétől függ.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com