Hírek

Káel Csaba fontosnak tartja a közép-európai koprodukciókat

A filmügyi kormánybiztos szerint komoly hangsúlyt kell fektetnünk a közép-európai koprodukciókra, hiszen olyan közös kulturális gyökerekkel és történelemmel rendelkezünk, amelyre lehet építeni.

A saját élettörténeteinket kell elmesélnünk – mondta a The Hollywood Reporter című amerikai mozis portálnak adott exkluzív berlini interjújában Káel Csaba, a múlt hónapban kinevezett, magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Káel Csaba az interjúban kiemelte, hogy Magyarországnak több olyan történetre van szüksége, amely az ország és Közép-Európa életével, történelmével és kultúrájával foglalkozik. Mint megjegyezte, Magyarország több koprodukció révén akarja megerősíteni kapcsolatait közép-európai szomszédjaival.

Az írás felidézi, hogy

a január óta működő Nemzeti Filmintézet a teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységért felel évi 54 millió dollárnak (17 milliárd forintnak) megfelelő összegű költségvetésével.

A hírportál a kormánybiztos egy közelmúltbeli interjújára hivatkozva azt írja, hogy Káel Csaba szerint a magyar filmipar még nem készített magas színvonalú filmet az első világháborúról, az 1848-as forradalomról és az 1989-1990-es rendszerváltásról. Igaz ez az 1956-os forradalomra is. „Ezen változtatni akarunk és lehetőséget akarunk adni a filmkészítőknek arra, hogy reflektáljanak a történelmünkre és nemzeti hőseinkre az egyes évfordulókhoz kötődően.”

Scarlett Johansson a Fekete özvegy forgatásán Budapesten

Szerinte érdekes és izgalmas téma a magyar történelem ábrázolása. Vajnát (Káel elődjét – a szerk.) kritizálták Orbán Viktorral, a magyar miniszterelnökkel fenntartott szoros kapcsolata miatt. Káel, akit Orbán kormánybiztosnak nevezett ki, kitart amellett, hogy a Nemzeti Filmintézet „önállóan dolgozik”.

Az beszélgetésben Káel sietve megjegyezte, hogy bár a filmintézet figyelmének fókuszában Magyarország és Közép-Európa áll, fontos, hogy Budapest a jövőben is nyitva áll a nemzetközi együttműködések előtt.

Továbbra is örömmel látjuk a nemzetközi produkciókat egyedülálló helyszíneinkkel, magasan képzett és lelkes szakembereinkkel, felszerelt stúdióinkkal és adóvisszatérítés formájában jelentkező 30 százalékos filmtámogatással, amely egyedülálló a régióban

– húzta alá a filmügyi kormánybiztos.

A Magyar Nemzeti Filmalap utódjaként létrejött Nemzeti Filmintézet pályázati szisztémájában mozis, televíziós és online forgalmazásra szánt filmalkotások elkészítéséhez biztosít fejlesztési, előkészítési, gyártási és forgalmazási támogatást. A szervezet azt tervezi, hogy elindítja saját Video on Demand szolgáltatását is a magyar alkotások népszerűsítése és terjesztése céljából, szorgalmazva a vizuális művészetek és a film képzési moduljainak bevezetését az iskolákban és a filmklubok (újbóli) felállítását az ország egész területén.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com