Hírek

KAFF – Az idei mottó: “Animáció határok nélkül”

kaff-logoreAz “Animáció határok nélkül” mottót választották a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) szervezői az idei mustra számára, amely a magyar és az európai újdonságok vetítése mellett arra is vállalkozik, hogy betekintést nyújtson az ázsiai animációs művészetbe.

A mottó nemcsak az animációnak, mint egyetemes formanyelvnek szól, hanem annak is, hogy a Panoráma program keretében külön vetítik az ázsiai produkciókat – hangoztatta Mikulás Ferenc fesztiváligazgató keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Ritkán fordul elő, hogy egy egész földrész animációját próbáljuk bemutatni. Most egy földrajzi határt átlépve nemcsak Európára koncentráltunk, hanem bemutatjuk Ázsiát is – mondta el az MTI-nek. Hozzáfűzte, hogy a szakértők által összeállított válogatásban dél-koreai, indiai, japán, kínai, malajziai, mongóliai, szingapúri, tajvani és vietnámi alkotások szerepelnek.

A kétévente megrendezett fesztivál a professzionális alkotók művei mellett immár harmadik alkalommal látja vendégül az amatőr alkotók munkáit is a Szabad Animációs Filmkészítők (SZAF)számára meghirdetett programjában.

A fesztiváligazgató örömmel számolt be arról, hogy összességében idén is mintegy kétszáz produkció jelentkezett a két hét múlva kezdődő animációs filmmustrára. Új korszak, egy új népművészet van születőben – fogalmazott arra utalva, hogy az animáció a reneszánszát éli a technikai fejlődésnek, a számítógépeknek köszönhetően. 

Ugyanakkor arról is szólt, hogy nagy formátumú, egész estés magyar animációk csak elvétve születnek. Felidézte, hogy míg az egykori Pannónia Filmstúdióból évi két egész estés animáció került ki, az utóbbi 25 évben csupán három egész estés animáció született. Összehasonlításként jelezte, hogy közben az európai animáció helyzete sokkal jobb képet mutat: Franciaországban, Németországban vagy Spanyolországban évi három-négy egész estés animációs film készül. Lehagytak minket a románok, lengyelek, csehek. Jó lenne ezen változtatni– hívta fel a figyelmet.

A fesztiválon szabadtéri vetítéseket, retrospektív bemutatókat, kiállításokat és koncerteket is rendeznek. A kecskeméti programban szereplő alkotásokat pedig a korábbi sikeres kezdeményezést folytatva idén is vetítik a környező településeken. Mikulás Ferenc szerint az előző mustra alatt nagy volt az érdeklődés a program iránt, teltházas vetítéseket tartottak két-háromszáz fős közönség előtt.

Orosz Anna Ida, a KAFF sajtóreferense kiemelte, hogy a fesztivál magyar versenyprogramjával párhuzamosan zajló európai versenymezőnyben idén a korábbiaknál jóval több, nyolc egész estés animációs filmet mutatnak be, és információs vetítés keretében további öt alkotást is láthat a közönség. A nemzetközi mezőnyben szerepel Jankovics Marcell Az ember tragédiája című nagyszabású animációs műve is.

A két évvel ezelőtti Vissza a szülőföldre című retrospektív program folytatásaként Elő a süllyesztőből címmel olyan meglepetésfilmeket mutat be a fesztivál, amelyek létezéséről csak az utóbbi néhány évben szerzett tudomást a szakma. Az archívumok mélyéről előbányászott filmtekercsek közül a két legnagyobb szenzációt Szegedi Szűts István és Bortnyik Sándor egy-egy munkája jelenti. Mindkét művész a két világháború közötti hazai avantgárd képviselője volt – írta Orosz Márton, a program kurátora a KAFF honlapján.

A sajtóértekezleten a KAFF támogatóiként Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, Cs. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára és Horváth Vanda, az MTVA gyermek és ifjúsági műsorainak főszerkesztője is köszöntötte a fesztivált. 

Cs. Havas Ágnes hangsúlyozta, hogy az MNA 25 millió forinttal járult hozzá a fesztivál megrendezéséhez. Mint mondta: a Filmalap számára kiemelt fontosságú az animáció. Több készülő alkotásról tett említést, köztük az Elvarázsolt egérkisasszonyról és a Salamon király legendájáról, majd a sikerek között számolt be arról az eladásról, amelynek révén a francia mozik a Magyar népmesék-sorozat 5 epizódját fogják vetíteni. 

Kollarik Tamás azt emelte ki, hogy a Magyar Média Mecenatúra Program Macskássy Gyula animációs pályázatának keretében is számos animációs alkotás készül. A Médiatanács 50 százalékkal emelte az animációkra fordítható összeget. A 180 millió forintos keretre az alkotók folyamatosan pályázhatnak – emlékeztetett.

Mikulás Ferenc külön megköszönte Kecskemét támogatását a jelenlévő Mák Kornél alpolgármesternek, aki a fesztivált kiemelkedő eseményként értékelte a város életében. Az alpolgármester egyúttal bejelentette, hogy két év múlva, a fesztivál új helyszínnel bővülhet, mert egy elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően fel tudják újítani a város százéves filmszínházát.

A 11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál június 19. és 23. között kerül megrendezésre. A fesztivál részletes programja a www.kaff.hu honlapon olvasható.

Az 1985-ben alapított fesztivált kezdetben háromévente rendezték meg, 2005 óta pedig kétévente kerül sor az animációs seregszemlére.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com