Hírek

A gyilkos szellem oké, de mit keresnek ott a méhek? – Kampókéz előzetes

Kampókéz

A Tűnj el!-lel és a Mivel nagyot durranó Jordan Peele ezúttal produceri minőségben szállít egy új horrort a nyárra. A Kampókéz első előzetese nagyot ment az elmúlt napokban.

Kampókéz (eredeti nevén Candyman) egy 19. századi szellem, aki megöli azokat, akik a tükör előtt állva ötször kimondják a nevét. És azokat a szkeptikusokat is, akik tagadják a létét. Ezért is vagyok kissé óvatos, amikor leírom, hogy Kampókéz legendája valójában egy brit regényíró, Clive Barker kitalálciója. A vér evangéliuma sorozat ötödik kötetében megjelent novella főhőse egy végzős chicagói egyetemista, aki a környék városi legendáiból írja a szakdolgozatát. A kutatás közben talál rá Kampókézre, aki – legalábbis a mendemondák szerint – valójában egy afroamerikai rabszolga volt, mígnem egy fehér lánnyal zajló kapcsolata miatt brutálisan megölték. Az egyik kézfejét levágták, majd az egész testét bekenték mézzel, ami odavonzotta a méheket. A férfi végül a rovarok csípésébe halt bele.

Már készült film Kampókézről, az első 1992-ben, ami akkora siker lett, hogy utána még két folytatást kapott (ezekről azonban inkább nem érdemes beszélni). Az biztos, hogy a szériaindító darab sokak szerint meghatározó horrorfilm volt a kilencvenes években,

a Bloody Disgusting magazin például a gyilkost a 8. legkegyetlenebbnek nevezte a 13 legjobb mészáros a horrorfilmek történetében c. cikkben.

Az etnikumok közti konfliktusokról értekező Jordan Peele nem csak azért karolhatta fel az újrafeldolgozást, mert a főhős ebben a történetben afroamerikai. Kampókéz inspirációjául a manchesteri etnikai alapú konfliktusok szolgáltak. Az előzetes részben erre a faji zavargásra koncentrál, részben pedig – nos, mit is várnánk? – tinilányok mészárlására. Peele már bizonyította, hogy képes úgy ijesztegetni, hogy közben egy mélyebb értelmezést is kínál – meglátjuk, a Kampókéz képes lesz-e erre.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu