Hírek

Karitatív akciót indítottak a Szerdai gyerek című film alkotói

szerdaigyerekKaritatív ruhagyűjtési akciót indítanak több budapesti moziban nevelőintézeti gyerekek számára a csütörtöktől látható Szerdai gyerek című film alkotói.

Horváth Lili több fesztiváldíjat nyert első nagyjátékfilmjének főszereplője az intézetben felnőtt Maja, aki saját erejéből akar kitörni kilátástalan helyzetéből. Egy hitelprogram segítségével mosodát nyit. A filmben a mosógép a kitörés, az újrakezdés feltétele és szimbóluma – fogalmazott a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A produkció alkotói a hazai állami nevelőintézetekben élő fiatalok helyzetén szeretnének javítani a Flashmos elnevezésű rendhagyó, karitatív akcióval. Budapesti mozikban – a Cinema City Allee, a Cinema City Aréna, a Palace Mammut és a Művész filmszínházban – ruhagyűjtő mosógépeket helyeznek el, amelyekbe csütörtöktől bárki beledobhatja azokat a jó állapotban lévő, kimosott ruháit, melyeket a nevelőintézetek kamasz lakóinak szán. Az akció szervezői az új ruhákat is örömmel fogadják.

A Flashmos akció hétfőn indult az Aréna Plazában, ahol a Szerdai gyerek alkotói – a rendező Horváth Lili, a színészek közül Vecsei Kinga, Thuróczy Szabolcs és Nagy Ervin, valamint Fehér Károly és Pataki Ági producerek – együtt mosták ki a már korábban felajánlott ruhákat.

„A Szerdai gyerek készítésekor annyi segítséget, inspirációt kaptunk az állami neveltektől és az őket nevelőktől, hogy ebből most, hogy van egy percnyi figyelem, ami ránk irányul, szeretnénk valamennyit visszaadni” – mondta el Horváth Lili.

A filmet csütörtöktől játsszák a hazai mozik. A karitatív akcióban összegyűjtött ruhákat még karácsony előtt eljuttatják a gyermekotthonok lakóinak.