Hírek Magazin

Karlovy Vary 2014: Filmcsillagok és hét világpremier Karlovy Varyban

walesa2Hét film világpremierét, öt alkotásnak pedig a nemzetközi bemutatóját tartják a pénteken kezdődő 49. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban.

A programban három magyar alkotás is szerepel: Pálfi György Szabadesés című filmje a Kristály Glóbuszért indul, Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmjei pedig a Nyugattól Keletre versenyprogramban mutatkoznak be.

Közép- és Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás seregszemléjét július 4-től július 12-ig rendezik a világhírű nyugat-csehországi fürdővárosban. A kilencnapos filmszemlén több mint 200 filmet láthatnak majd az érdeklődők.

A filmszemle az I Origins című amerikai film vetítésével nyílik. Díszvendégként jelen lesznek a film főszereplői, Michael Pitt és Astrid Bergés-Frisbey, valamint a rendező, Mike Cahill. Az I Origins című film megnyerte az amerikai Sundance fesztivál egyik fődíját. Michael Pitt kilenc év után látogat el ismét a nyugat-csehországi fürdővárosba: 2005-ben a Last Days című filmjét mutatta be az érdeklődőknek.

A versenykategóriába 13 film kapott meghívást. Ebben a kategóriában két cseh filmet – Miroslav Krobot (Díra z Hanusovic) és Andrea Sedlácková (Fair Play) rendezők alkotásait – vetítik majd. A Fair Play főszereplője Bárdos Judit fiatal szlovákiai magyar színésznő. A drámai hangulatú film témája az élsportolók doppinghasználata a szocialista Csehszlovákiában.

A győztes a hagyományos fődíjon, a Kristályglóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap. A szemle idején ezúttal is a filmvilág számos ismert csillaga, személyisége látogat el Karlovy Varyba.

Mel Gibson, a kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, filmrendező és producer a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért a pénteki megnyitón Kristály Glóbuszt vesz át. Az idén Kristály Glóbuszt kap a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért William Friedkin amerikai színész is. A fesztivál elnökének díját pedig Zdenek Sverák, a híres és elismert cseh filmes kapja.

Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke szerint az idén a nyugat-csehországi fürdővárosba látogat Fanny Ardant francia színésznő és filmrendező, valamint Laura Dern hollywoodi filmcsillag. Újra Karlovy Vary vendége lesz Franco Nero olasz filmszínész is, aki 1982-ben és 2000-ben járt már a nemzetközi filmfesztiválon.

Kiemelkedő esemény lesz a Walesa, a remény embere (a képen) című, Andrzej Wajda által rendezett lengyel film rendezői változatának bemutatása vasárnap a Pupp szálló nagytermében, amelyen személyesen Lech Walesa is megjelenik. Vele együtt érkezik a nyugat-csehországi fürdővárosba Robert Wieckiewicz és Agnieszka Grochowska is, akik a filmben Walesát és feleségét, Danutát alakítják.

A fesztivál programját számos szekció alkotja, a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül ilyen a Látóhatárok (Horizonts), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), a Variety kritikusainak szekciója (Variety Critics Choice).

A szemlének idén is számos érdekes kísérőrendezvénye lesz, ezek egy része karitatív jellegű.

Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A-kategóriásnak minősítette. A rangos filmszemle díjkiosztóját július 12-én, szombaton tartják.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com