Hírek Magazin

Karlovy Vary 2014: Walesa részt vesz a róla készült film bemutatóján

Robert Wieckiewicz a Walesa című filmben

Robert Wieckiewicz a Walesa című filmbenLech Walesa, a kelet-európai rendszerváltás egyik emblematikus alakja, volt lengyel államfő részt vesz a róla készült film bemutatóján Karlovy Varyban.

A Walesa, a remény embere című, Andrzej Wajda által rendezett lengyel film rendezői változatának a 49. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban lesz a világpremierje – közölte a fesztivál rendezőbizottsága.

A rendkívüli bemutatóra, amelyre július 6-án a Pupp szálló nagytermében kerül sor, Lech Walesa mellett a nyugat-csehországi fürdővárosba érkezik Robert Wieckiewicz és Agnieszka Grochowska is, akik a filmben Walesa, illetve felesége, Danuta szerepét alakítják.

Egy ilyen nagy személyiség látogatása azonnal rendkívüli jelentőséget ad a film bemutatásának. A Nobel-békedíjas Walesa rendkívüli, történelmi, nemzetközileg ismert személyiség, akinek látogatása Karlovy Varyban azonnal felhívja a figyelmet a filmfesztiválra” – nyilatkozta Jirí Bartoska fesztiváligazgató.

Hozzátette, hogy a rendezők azzal számolnak, hogy Walesa látogatása a filmfesztiválon számos más fontos közéleti személyiséget is Karlovy Varyba vonz.

Közép- és Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás seregszemléjét július 4-től július 12-ig rendezik a világhírű nyugat-csehországi fürdővárosban.

Karlovy Varyban az idén hét filmnek világpremierje, öt alkotásnak pedig a nemzetközi bemutatója lesz. A programban három magyar alkotás szerepel: Pálfi György Szabadesés című filmje a Kristály Glóbuszért indul, Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmjei pedig a Nyugattól Keletre elnevezésű versenyprogramban mutatkoznak be.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya