Fókuszban Hírek

Karlovy Vary 2016: Hospodárské Noviny: a fesztivál érti a magyar alkotókat

szabadeses
Szabadesés

Szabadeses_Molnar PiroskaKarlovy Vary érti a magyar alkotókat – állapította meg a Hospodárské Noviny című tekintélyes cseh napilap, amely hétfői kiadásában terjedelmes elemzésben értékeli a nyugat-csehországi fürdővárosban szombaton lezárult 51. nemzetközi filmfesztivált.
A filmszemle versenykategóriájának fődíját, a Kristályglóbuszt Hajdu Szabolcs filmje, az Ernelláék Farkaséknál (a középső képen) című magyar alkotás nyerte.

Tomás Stejskal filmkritikus, az írás szerzője emlékeztetett arra, hogy Pálfi György Szabadesése (a lead melletti képen) három éve a rendezésért kapott díjat, míg egy évvel később Szász János A nagy füzet (a lenti képen) című alkotása a versenykategória fődíját kapta Karlovy Varyban.

„Az idén azonban más a helyzet” – szögezi le a szerző, aki szerint a Szabadesés neves alkotó műve volt, de színvonalában jelentősen elmaradt a rendező korábbi alkotásaitól, A nagy füzet pedig egy „figyelemreméltó, de kissé anakronisztikus dráma” volt.

Ernellaek Farkaseknal„Ezektől eltérően az Ernelláék Farkaséknál egy kidolgozott filmes ékszer, amely teljes mértékben cáfolta azt a gyanút, hogy a legjobb alkotók az utóbbi időben csak gyengébb műveiket viszik Karlovy Varyba” – állapította meg a cseh filmkritikus. Tomás Stejskal úgy vélte, hogy Hajdu Szabolcs, aki 2006-ban már szerzett egy elismerést Karlovy Varyban, az Ernelláék Farkaséknál című filmmel eddigi legjobb alkotását készítette el. Mint fogalmazott, ilyen filmet már régen lehetett látni a nemzetközi filmszemle versenykategóriájában. Az Ernelláék Farkaséknál a cannes-i filmfesztiválon is megállná a helyét, nem vallana szégyent – zárta eszmefuttatását a szerző.

Kilenc nap alatt 200 filmet vetítettek le Karlovy Varyban, amelyek közül 21 világpremier és 25 nemzetközi bemutató volt. A filmeket több mint 135 ezer néző tekintette meg. A filmszemle költségvetése 135 millió korona (másfél milliárd forint) volt. A cseh állam 30 millió koronával támogatta a fesztivált, Karlovy Vary városa és a régió nyolc-nyolc millióval, míg a többit a fesztivál partnerei és támogatói adták össze.

Szász János: A nagy füzet

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés