Hírek

Karlovy Vary 2018: Milos Forman klasszikusa nyitja a fesztivált, Richard Linklater a vendég

Az első hírek alapján idén is nagyon tartalmas programnak ígérkezik a Karlovy Vary-i filmfesztivál!

Az 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál az Egy szöszi szerelmével tiszteleg a nemrég elhunyt Milos Forman előtt. A rendező valós élményén alapuló vígjáték kulcsműve a csehszlovák újhullámnak, Oscar-díjra és Golden Globe-ra is jelölték. A Thermal Hotel előtt rendezett nyitókoncerten is Forman filmzenéiből válogatnak, felcsendül többek közt a Tűz van, babám, a Valmont, az Amadeus és a Hair zenéje is.

„Milos Forman nemcsak kiváló rendező volt, de a fesztivál nagy barátja is. Úgy döntöttünk, nem beszédekkel emlékezünk rá, hanem ami őt szimbolizálja – egy filmmel” – mondta a fesztivál elnöke, Jiri Bartoska.

Forman mellett az idei fesztivál az Austin Film Society és Richard Linklater munkássága előtt is tiszteleg. Egy külön szekcióban gyűjtötték össze az Austin Film Society műveit – a Made In Texas: An Hommage to the Austin Film Societyben kilenc nagyjátékfilmet, köztük Robert Rodriguez El Mariachiját és két rövidfilmes blokkot vetítenek. A fesztivál vendége lesz a nonprofit filmes szervezet alapítója és művészeti vezetője, Richard Linklater, akinek levetítik az első, kultikussá vált filmjét, a Slackert.

Az igazgató bejelentette azt is, hogy idén Casey Affleck szkeccsével bővül a fesztivál legendás reklámfilmjeinek sora. Az Oscar-díjas színész tavaly volt Karlovy Vary vendége. Továbbá retrospektív vetítést tartanak a balti országok dokumentumfilmjeiből Észtország, Lettország és Litvánia függetlenségének 100. évfordulója tiszteletére.

Az idei életműdíjat Jaromír Hanzlík cseh színész kapja a cseh filmművészethez való hozzájárulásáért.

Hanzlík Jirí Menzel több filmjében komoly szerepet játszott, ő volt Pepin bácsi a Sörgyári capriccióban, a szemétgyűjtő Leli a Hóvirágünnepben és a buta könyvtáros a Vége a régi időknek című filmben. Az idén hetvenéves színész tiszteletére levetítik a Bloudeni (Searching) című filmjét.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu