Hírek

Karlovy Vary: Ewan McGregor és Alicia Vikander a díszvendégek

Ewan McGregor és Alicia Vikander a fesztivál elnökének díját kapja; a nyitófilm Vikander Firebrand c. filmje lesz Karlovy Varyban.

Az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál első hétvégéjének vendégei a skót színész-rendező-producer Ewan McGregor és a svéd színésznő Alicia Vikander lesznek – írja a fesztivál sajtóközleménye. Mindketten megkapják a Karlovy Vary fesztivál elnökének díját, és emellett bemutatják legújabb filmjeiket is.

Az idei fesztivált a Firebrand nyitja, amelyben Alicia Vikander játszik főszerepet. Ewan McGregor pedig bemutatja a You Sing Loud, I Sing Louder című filmet (amelyben lánya, a színésznő és producer Clara McGregor is szerepel).

Ewan McGregor a ma dolgozó egyik legkiválóbb színész – írja a sajtóközlemény. Filmográfiája „egyedülálló kombinációja a brit film hagyományának és a hollywoodi produkciók nagyszerűségének”. Az 1990-es években kezdte színészi karrierjét a Guildhall School of Music and Drama elvégzése után; első szerepeit televíziós sorozatokban kapta, aztán Danny Boyle rendezővel kezdett dolgozni. Szerepe a Shallow Grave c. sötét komédiában (1994) Empire-díjat ért; következő közös filmjük, a Trainspotting (1996) nemzetközi szenzációvá vált. McGregor és Boyle újra összeállt a 1997-es romantikus vígjátékban, az A Life Less Ordinary-ben, amelyben McGregor Cameron Diaz mellett szerepelt.

Ezt követően két filmet forgatott a zene világából: Little Voice (1998, rendezte: Mark Herman) és a glam-rock korszak musical drámája, a Velvet Goldmine (1998, rendezte: Todd Haynes).

1999-ben Ewan McGregor óriási hollywoodi produkcióban tűnt fel: Obi-Wan Kenobit alakította George Lucas Star Wars előzménytrilógiájának első részében. Ezután Ridley Scott háborús drámája, a Black Hawk Down és Baz Luhrmann Moulin Rouge c. filmje emelte még tovább a színész tekintélyét; az utóbbi két Oscart nyert nyolc jelölésből és elnyerte a Screen International díjat (a legjobb nem európai filmért) az 2001-es Európai Filmdíjakon, Ewan McGregornak pedig a kiemelkedő európai teljesítményért járó Európai Filmdíjat és első Golden Globe jelölését is meghozta.

A kétezres évek során tovább menetelt karrierje: Tim Burton (Nagy hal), Michael Bay (A sziget), Marc Forster (Stay), Woody Allen (Cassandra’s Dream), és természetesen ismét George Lucas rendezte (Star Wars). 2009-ben Tom Hanks oldalán szerepelt Ron Howard adaptációjában, az Angyalok és démonokban, a következő évben pedig Roman Polanski rendezte A szellemíróban, amelyért elnyerte az Európai Filmdíjat a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

2010-ben a Beginners (rendezte: Mike Mills, Olivier Bugge Coutté), 2011-ben a Salmon Fishing in the Yemen (rendezte: Lasse Hallström), 2012-ben a The Impossible (rendezte: J.A. Bayona) c. filmben szerepelt. 2016-ban rendezőként debütált Philip Roth American Pastoral című regényének filmadaptációjával, amelyben ő játszotta a főszerepet is. Az azt követő évben újra összeállt Danny Boyle-lal a Trainspotting folytatásában; 2019-ben főszerepet játszott Stephen King Álom doktor c. adaptációjában (rendezte: Mike Flanagan), amely Stanley Kubrick kultikus klasszikusának, a Ragyogásnak a folytatása volt.

McGregor Golden Globe-díjat nyert a legjobb férfi főszereplő kategóriában a Fargo c. sorozat harmadik évadáért (2017). 2021-ben aztán ugyanabban a kategóriában jelölték a Halston c. sorozatért a címszereplő megformálásáért; ugyanezért Emmy-t is nyert. Ugyanebben az évben újra eljátszotta Obi-Wan Kenobi szerepét is a Lucasfilm sorozatában, amely rekordnézettséget szerzett a Disney+ platformon.

Ewan McGregor jelenleg a Gentlemen in Moscow című minisorozatot forgatja, amelynek producere is. 2013-ban McGregort kinevezték a Brit Birodalom Rendjének tisztjévé (OBE) a dráma és a jótékonyság területén nyújtott szolgálataiért.

A You Sing Loud, I Sing Louder című filmben (2023, rendezte: Emma Westenberg), amelyet McGregor személyesen mutat be a fesztiválon, egy apa és lánya (Ewan McGregor és valódi lánya, Clara McGregor) indulnak el egy olyan utazásra, amely nem csak váratlan találkozásokat kínál, de egymáshoz is közelebb hozza őket. McGregor a film executive producere is.

Az Oscar-díjas svéd színésznő és producer, Alicia Vikander szintén az 57. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál vendége lesz, részt vesz a megnyitóünnepségen is, ahol szintén átveszi majd a fesztivál elnöki díját – írja a sajtótájékoztató.

Vikander művészeti karrierjét gyermekkorában kezdte, amikor balettművésznek tanult a stockholmi Királyi Svéd Balettben. Szerepelt számos színpadi előadásban és a svéd tévésorozatban, az Andra Avenynben is, mielőtt áttörő filmjében, Lisa Lansgeth Pure (2010) című alkotásában kapott szerepet: ezért a teljesítményéért Vikander megkapta az ígéretes fiatal színészek Shooting Star díját a 2011-es Berlinalén. Ezután főszerepet játszott az A Royal Affair (rendezte: Nikolaj Arcel) című filmben; a történelmi drámában Mads Mikkelsen is szerepelt, és a film Oscar-jelölést kapott a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

A következő évben (2012) Keira Knightley és Jude Law oldalán tűnt fel Joe Wright Anna Kareninájának adaptációjában. Ugyanebben az évben Vikandert jelölték a BAFTA Rising Star díjára.

2015 kiemelkedő év volt Vikander számára, számos filmje jelent meg: köztük a The Man from U.N.C.L.E (rend. Guy Ritchie), és a sci-fi pszichológiai thriller Ex Machina (rend. Alex Garland); utóbbi főszerepe miatt Golden Globe- és BAFTA-jelölést kapott. A díjnyertes drámában, A dán lányban nyújtott szerepéért (rend. Tom Hooper) mind a Screen Actors Guild díját, mind az Oscar-díjat elnyerte a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

2021-ben Vikander szereplő és executive producer volt Olivier Assayas filmje, az Irma Vep televíziós adaptációjában. Az HBO / A24 által gyártott sorozatot Assayas írta és rendezte és a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be. Vikander legújabb projektje, a Firebrand, amely Cannes-ban is hivatalos versenyben volt, Karlovy Varyban nyitófilm lesz.

A Firebrandet Karim Aïnouz rendezte; Henrietta Ashworth és Jessica Ashworth forgatókönyve alapján készült Elizabeth Fremantle Queen’s Gambit című regényéből. A film a Tudor-korabeli Angliában játszódik: Katherine Parrt, VIII. Henrik hatodik és utolsó feleségét régensnek nevezik ki, miközben a zsarnok Henrik külföldön harcol. Katherine mindent megtesz azért, hogy új jövőt teremtsen az ország számára, radikális protestáns hitére építve, ám amikor az egyre betegebb és paranoiásabb király visszatér, dühét a radikálisok ellen fordítja, és Katherine nemsokára saját túléléséért küzd.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!