Hírek

Kárpátaljai filmesek dokumentumfilmet készítenek az ukrajnai forradalomról

Tüntetők Ukrajnában Kijev

Tüntetők Ukrajnában KijevDokumentumfilmet készít az MTVA kárpátaljai televíziós tudósítói stábja a tavaly november végén kezdődött, hatalomváltást követelő ukrajnai tömegmegmozdulásokról – tájékoztatta az MTI kijevi tudósítóját K. Debreceni Mihály szerkesztő-újságíró, a film rendezője hétfőn, utolsó forgatási napjukon az ukrán fővárosban.

Sterr Attila szerkesztővel és Vass Tamás operatőrrel együtt a háromtagú stáb kárpátaljai magyar újságírók szemével láttatja az ukrajnai eseményeket. A stáb az elmúlt négy hónapban folyamatosan figyelemmel kísérte a történéseket Ungváron és Lembergben, jártak Kijeven kívül Kelet-Ukrajnában, Donyeckben is  mondta el a rendező.

A “Maydan 2.0. – Forradalom Ukrajnában” című 52 perces dokumentumfilm olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: kik az ellenfelek, milyen célért és mi ellen küzdenek, véletlen eseménysorozat, vagy előre megírt forgatókönyv követelte-e a rengeteg áldozatot, és mi vezetett ahhoz, hogy sokan önként mentek a biztos halálba Kijev főterén, valamint kiállja-e Ukrajna a megpróbáltatásokat, vagy szétszakad az ország?

A filmet a tervek szerint május végén mutatják be Budapesten.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!