Hírek

Katasztrófafilm-dömping jön: Gerald Butler meteorrajjal küzd (előzetes!), a Twistert pedig rebootolják

Butler még idén érkezik, a Twister újrafeldolgozását viszont még csak most kezdték el.

Hollywood folytatja a szokásos sallangjait: egyrészt Gerald Butlert ismét hadrendbe szólítják a Föld megmentése érdekében (ez lesz a Greenland), másrészt újragondolják a kilencvenes évek nagyszerű katasztrófafilmjét, a Twistert.

Kezdjük az utóbbival. A Twister 1996-ban debütált, Jan de Bont rendezte közvetlenül a Féktelenül után Helen Hunttal és Bill Paxtonnal a főszerepben. A film hatalmas siker volt: 494 millió dollárt keresett világszerte, és bár akkoriban is dömpingszerűen érkeztek a világvége-filmek (emlékezzünk csak: Armageddon és Deep Impact, illetve Dante pokla és Tűzhányó), a Twistert még kifejezetten szerették a nézők. Ehhez persze kellett Steven Spielberg executive produceri minősége és Michael Crichton szuper forgatókönyve.

Az eredeti, 1996-os Twister

Az új verzióról eddig keveset tudni, de a Variety szerint már megvan a rendező: Joseph Kosinski lesz, aki legutóbb szintén egy reboottal volt elfoglalva, mégpedig az új Top Gunnal, a Maverickkel. A rendező korábban már bizonyított az újragondolások világában, 2010-ben az ő kezei alatt készült a Tron: Örökség. Az új Twister bemutatását egyelőre nem kötötték évszámhoz, a projekt jelenlegi állapota alapján mi 2022-t tippelünk a premier éveként (de persze addig még bármi történhet, mint ahogy arra az idei év eseményei rámutattak).

A Greenland ezzel szemben hamarosan debütál a tengerentúlon,

egészen pontosan augusztus 14-én. A történet elég izgalmasan hangzik: egy meteorraj közeledik a föld felé, amely a tudósok egybehangzó véleménye ellenére nemcsak becsapódik a Földbe, hanem fel is robban, elpusztítva kb. mindent, ami létezik. Joggal jut eszünkbe a sztori alapján a már említett Deep Impact, az is hasonló pusztulással kecsegetett a kilencvenes években. Most annyiban más a helyzet, hogy a film fókuszában egy egyszerű fickó, Gerald Butler áll, akinek egyetlen célja a családja megmentése, pontosan az ő evakuálásuk Grönlandra – innen az eredeti cím.

Butler már bizonyított (cáfolt?) ebben a műfajban: a kissé a felejtős Űrvihar hasonló körülmények között foglalkoztatta őt, már amennyiben a Föld elpusztulása összehasonlítható. A filmet egyébként Ric Roman Waugh rendezte, aki már dolgozott együtt a színésszel a Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása c. filmen. További szerepekben többek között Morena Baccarin, Roger Dale Floyd és Scott Glenn látható.

A hazai bemutató dátuma egyelőre ismeretlen.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com