Hírek

Kate Winslet és Saoirse Ronan leszbikus románca – Ammonite előzetes

ammonite-kate-winslet-saoirse-ronan

Az Ammonite abban a korban keresi a nő és nő közötti szerelem rejtélyeit, mikor sem a nők, sem a saját nemükhöz vonzódók nem kaphattak hangot.

Megérkezett Kate Winslet és Saoirse Ronan közös filmjének első előzetese, ami az 1840-es évek Angliájába repít vissza bennünket. Mary (Winslet) egy paleontológus, aki a tengerparton gyűjtöget fosszíliákat. Charlotte-ot (Ronan) a felügyeletére bízzák, akit a „melankólia” gyötör. Abban az időben járunk, amikor a nőknek nem volt túl nagy társadalmi hangjuk és a patriarchális elnyomás okozta szenvedést szokásos volt melankóliának hívni.

Az Ammonite kettejük kapcsolatát vizsgálja az angol tengerpart hűvös hangulatát árasztva.

Az EW szerint a díjszezonban érkező (USA: november 13.) Ammonite első ízelítője a bimbózó románc és kötődés rohanó pillanatképei. A rendező, Francis Lee (Isten országa) a pandémia okozta karanténidőszak előtt fejezte be a film forgatását. „Beszippantott ez a korszak az azonos nemű női kapcsolatok miatt, ami jól dokumentált az egymásnak írott levelek által” – mondta a rendező. „Lenyűgőzőnek találtam egy olyan periódusba helyezni a cselekményt, amit teljesen a patriarchátus uralt, a nők az apjuk és a férjük tulajdonai voltak. Ez az a kor, mikor az orvosi álláspont az volt, hogy a nők nem lelik örömüket a szexben.”

Kate Winslet ikonikus alakításaira a Titanic, vagy az Egy makulátlan elme örök ragyogásából emlékezhetünk. Az utóbbi években A beavatott sorozat két filmjében, vagy a Wonder Wheel: Az óriáskerék című melodrámában láthattuk. James Cameron óriási vállalkozásában, az Avatar folytatásában is feltűnik majd, már ha valaha bemutatják az egyszerre forgó 4 folytatást. Saoirse Ronan A Grand Budapest Hotel, a Lady Bird és a Két királynő után Greta Gerwig Kisasszonyok remake-jében szerepelt, illetve a következő Wes Anderson filmben, a The French Dispatch-ben is játszik majd.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.