Hírek

A brit Kazuo Ishigurónak ítélték idén a Nobel-díjat

A japán származású brit író, Kazuo Ishiguro kapta meg a 2017-es irodalmi Nobel-díjat.

Nagy meglepetéssel fogadta a világ ma délben a Svéd Akadémia bejelentését, miszerint a brit Kazuo Ishiguro kapja idén az irodalmi Nobel-díjat, melyet 1901 óta adnak át évente, – s ebben a sorban Kazuo Ishiguro a 114. Lélegzet visszafojtva várták a bejelentést az irodalmi élet képviselői éppúgy, mint a széles olvasóközönség, hiszem tavaly a Bob Dylan-nek ítélt díj alaposan meglepte a világot.

Az 1954-ben Nagaszakiban született Kazuo Ishiguro hatéves volt, mikor a családja Angliába költözött. A középiskola elvégzése után az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is élt egy kis ideig. Canterburyben, a Kent Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait, ahol angol irodalmat, filozófiát és kreatív írást tanult. Az irodalmon kívül a zenével is komolyan foglalkozott.

Eddig nyolc regénye jelent meg, melyek nagy része magyarul is megjelent: A dombok halvány képe, A lebegő világ művésze, a Napok romjai, az Árva korunkban, a Ne engedj el, melyből a film is készült, és utoljára Az eltemetett óriás. A dombok halvány képe című regényéért Winifred Holtby emlékdíjban, a Napok romjaiért pedig Man Booker-díjban részesült, ez utóbbit a Time magazin a száz legjobb angol nyelvű regény közé válogatta be.

Ne engedj el

A Svéd Akadémia indoklása szerint azért Kazuo Ishiguro kapja a 2017-es Nobel-díjat, mert nagy érzelmi erővel bíró regényeiben feltárta a világgal való kapcsolatunk sokszor megtévesztő érzése alatt meghúzódó óriási mélységeket. Bob Dylan-nel ellentétben, Kazuo Ishiguro mindjárt a bejelentés után köszönetét fejezte ki. A BBC nyilatkozata szerint hihetetlen megtiszteltetésnek tekinti, hogy a Nobel-díjjal a legnagyobb írók nyomdokaiba léphet.

A kilenc millió svéd koronával járó díjat hagyományosan az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át Kazuo Ishiguronak.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com