Hírek

Kedden indul a cannes-i filmfesztivál, A feleségem története is versenyez

Enyedi Ildikó új, A feleségem története című filmjét a versenyprogramba válogatták be, ahol a legjobbak között versenyez az Arany Pálmáért.

Július 6-án, holnap kezdődik a filmes világ idei legjelentősebb eseménye, a 74. cannes-i filmfesztivál. A filmfesztiválon négy magyar filmet is bemutatnak, közülük egyért a versenyprogramban izgulhatunk.

A koronavírus járvány miatt tavaly elmaradt a fesztivál, idén két hónapot csúszott, de a szervezők így is komoly óvintézkedéseket tettek – számol be róla az MTI. Bár Franciaországban júliustól minden járványügyi korlátozást feloldottak, a fesztivál területére csak oltást igazoló dokumentummal, vagy helyben ingyenesen elérhető negatív covid-teszttel lehet belépni és a maszkviselés is kötelező.

A magyar alkotások közül Enyedi Ildikó A feleségem története című filmje az Arany Pálmáért versenyez.

A Testről és lélekről rendezőjének új filmjének előzetesét itt tudjátok megnézni. Rudolf Olivér FONICA M-120 című diplomafilmjét a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába válogatták be. Mindkét filmet július 14-én mutatják be. Mundruczó Kornél Evolúció című filmjét július 11-én vetítik a Cannes-i bemutató programban. Ez a kategória idén szerepel először a fesztivál kínálatában, ide a rendszeresen visszatérő, már elismert alkotók innovatív munkáit sorolják. A restaurált filmklasszikusok, a Cannes Classics programba ezúttal Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmjét hívták meg, premierje július 12-én lesz.

A versenyprogramban Enyedi filmje mellett 23 másik film is versenyez, például a korábban már Arany Pálmát elnyerő Apicsatpong Viraszethakul thaiföldi rendező Memoria című alkotása. Az angolul forgatott film főszerepeiben Tilda Swintont és Jeanne Balibart láthatjuk. Esélyes még az olasz Nanni Moretti Tre Piani című filmje, vagy a francia Jacques Audiard-nak a párizsi vietnámi közösségben játszódó, Les Olympiades című filmje is. A Spotlight – Egy nyomozás részletei című film rendezőjének, az amerikai Tom McCarthynak új filmje, a Stillwater is versenyez Matt Damonnal a főszerepben. Versenyez még Sean Penn (Flag day), Wes Anderson (The French Dispatch), de Paul Verhoeven (Benedetta) legújabb filmje is. A fesztivál kedden este Leos Carax Annette című filmjével veszi kezdetét.

A cannes-i kilenctagú zsűrit idén Spike Lee vezeti és többségében nők alkotják a nemzetközi csapatot. A díjakat július 17-én, a fesztivál zárógáláján adják át.

A fesztivál idén először külön programot szentel az éghajlatváltozás és a környezetvédelem problémájával foglalkozó alkotásoknak is. A téma egyre meghatározóbb a kortárs filmművészetben, a francia Louis Garrel például egy „klímakomédiával” érkezik.

Életművének elismeréséül idén két filmes, Marco Bellocchio olasz rendező és Jodie Foster amerikai színésznő, producer részesül Arany Pálma-díjban.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com