Hírek

Irány a szabadság, hamis vonatjeggyel – Megérkezett a Kék Pelikan előzetese

Kek_Pelikan_2

A kilencvenes évek elejére repít vissza Csáki László első mozifilmje, amikor is fiatalok kék Pelikan indigóval vonatjegyeket hamisítottak, így járták be Nyugat-Európát. A különleges animációs dokumentumfilm jövőre érkezik a magyar mozikba.

Csáki László, a Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat olyan érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, melyeket a hamisított vonatjegyekkel tettek – írja a forgalmazó sajtóközleménye. A film az ő történeteik humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, magyar slágerekkel teli feldolgozása – méghozzá Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilm formájában.

A Kék Pelikan a valós – saját hangjukon megszólaló – szereplők mellett olyan színészek tolmácsolásában meséli el a történteket, mint Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit, a zenei aláfestésről pedig egyebek mellett a Bonanza Banzai, a Kispál és a Borz és a Hiperkarma gondoskodik.

A film a Tallinn Black Nights Nemzetközi Filmfesztivál Critics’ Picks szekciójában mutatkozott be elsőként, ezután a Torino Film Festivalon lesz látható. A magyar nézőknek egyelőre az előzetessel kell beérniük, amely Góg Emese munkája: ízelítőt ad az akcióból, a humorból és az általános kilencvenesévek-életérzésből is.

A Kék Pelikan írója és rendezője Csáki László, producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment Kft. produkciójában és Temple Réka koproducer jóvoltából a Cinemon Entertainment koprodukciójában készült.

A Kék Pelikan 2024-ben a JUNO11 Distribution forgalmazásában kerül a hazai mozikba.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!