Hírek

Ken hozza el Ryan Goslingnak az Oscart?

Ryan Gosling hivatalosan is ringbe száll a Legjobb Férfi Mellékszereplőnek járó Oscar-díjért. De a szoros mezőnyben elég lesz-e Ken?

Az idei év kétségkívül legnagyobb – már ami a médiafelhajtást illeti – filmes eseménye volt a Barbenheimer, azaz a Greta Gerwig Barbie és Christopher Nolan Oppenheimer című filmjeinek dupla premierje. Az eszméletlen bevételeket hozó duó, amely egymást segítve döntötte meg a 2023-as adatok sorát briliánsan lovagolta meg a modern kor adta marketinges fogások valamennyi elemét. Így nem is csoda, hogy a kampány folytatódik: ezúttal az aranyszoborért.

A Barbie több kategóriában is érdekelt lesz a jövő évi Oscar-gálán; Ryan Gosling révén a legjobb férfi mellékszereplőnek járó versenybe is beszáll.

Ugyan mind a közönség, mind a kritikusok éltették a színész teljesítményét Ken szerepében, nem lesz könnyű dolga Goslingnak a konkurenciát jelentő sztárokat, és a többi – jóval komolyabb – filmet elnézve. Az Akadémia mindig is híres volt arról, hogy a vígjátékokat sokszor parkolópályára ülteti, és a drámaibb, komolyabb alkotásokat favoritizálja.

Sőt, a tavalyi Minden, mindenhol, mindenkort leszámítva, amikor Ke Huy Quan hozta el a szobrot a kategóriában, egészen 2007-ig kell visszamennünk, hogy egy olyan győztest találjunk, aki vígjátékért kapott elismerést a Legjobb Férfi Mellékszereplő mezőnyében. Ez egyébként Alan Arkin volt A család kicsi kincsében nyújtott alakításáért.

A jövő évi szoborért egyelőre Gosling mellett Robert de Niro (Megfojtott virágok), Robert Downey Jr. (Oppenheimer) és Mark Ruffalo (Szegény párák) tűnnek a szakma szerint a legesélyesebbnek. Őket követi Sterling K. Brown (American Fiction), Willem Dafoe (Szegény párák) és Charles Melton (May December). De a tágabb mezőnyben találjuk Tom Hardy-t, Matt Damont, Jesse Plemonst, Jeremy Allen White-ot és Jacob Elordit it. Valamint ne felejtsük el, hogy Peter Sarsgaard Velencében elhozta a legjobb férfi színész díját a Memory című filmért, és úgy néz ki, őt is a mellékszereplői kategóriában jelölhetik majd.

A versenyt elnézve tehát idén is a drámák vezethetik a legtöbb jelölést kapó filmek listáját, noha a Barbie a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és Margot Robbie kapcsán a legjobb női főszereplő díjáért is versenybe szállhat, ha a Warner Bros. okosan kampányol a filmmel. Ahogy az sem kizárt, hogy a legjobb dal kategóriában is érdekeltsége lesz a filmnek. Ha pedig a Ryan Gosling által előadott Just Ken című dal bekerül a versenybe, az dobhat a színész mellékszereplői esélyein is, hiszen legutóbb a Kaliforniai álom kapcsán kapott jelölést, amelyben szintén énekelt és táncolt.

A verseny persze alakulni fog még az év végéig, hiszen minden film, amelyet december 31-ig mutatnak be esélyt kaphat a jelölésekre. A hivatalos szavazás 2024. január 11-én indul majd el, a jelöltek végső listáját pedig január 23-án hirdetik ki. A szűkített listából február 22. és 27. között választják ki a győzteseket. Őket pedig a március 10-i Oscar-gálán ünnepli meg a filmes világ.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com