Hírek

Képek és sztori: ilyen lesz Nemes Jeles László új filmje, a Sunset

Jakab Juli a Sunset próbáin. Fotó: Erdély Mátyás (Laokoon Filmgroup)

Nemes Jeles László új filmje, a Sunset az első világháború előtti Budapesten játszódik; egyszerre történelmi dráma, felnövekvés-történet és thriller.

2016-ban Nemes Jeles László és csapata a Saul fia című filmmel 35 év után először nyerte el a magyar film számára a filmvilág legnagyobb elismerését, a legjobb idegennyelvű film Oscar-díját, számos egyéb presztízs-győzelem mellett. A rendező új, Sunset (kb. „Alkonyat”) címmel készülő második mozifilmjének forgatása a tervek szerint nyáron kezdődik el, a filmet 2018-ban szeretnék bemutatni. „A Sunset teljesen más típusú film lesz, de hasonlóan újszerű és formabontó. Nagy kihívások előtt állunk” – idézte Nemes Jeles Lászlót a Filmalap közleménye még januárban.

A rendező a Tilos Rádióval készített interjút vasárnap – az interjút az Origo Filmklub foglalta össze, és képeket is sikerült szerezniük. Eszerint a történet az 1913-as Budapesten játszódik: egy kalaposlány érkezik a fővárosba és keveredik sötét titkok közé a világháború előestéjén. (Bővebb szinopszis alább.)

A főszereplőt Jakab Juli alakítja. A 28 éves színésznőt nyílt szereplőválogatáson, másfél éves casting után választották ki. Jakab Juli dramaturgként végzett, de színészként tűnt fel a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmben (a főszereplő exbarátnőjét alakította), főszereplő volt a Senki szigetében, és övé volt a Saul fia legjelentősebb (bár rövid) női szerepe is.

A férfi főszereplő (Brill Oszkár) Vlad Ivanov lesz. A román színész ismerős a Toni Erdmann, a Snowpiercer és az Érettségi című filmből, legnagyobb sikerét idáig a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című, többszörös díjnyertes filmmel érte el.

Nemes Jeles László szeretné a 2018-as cannes-i filmfesztiválon bemutatni a filmet – írja a theplaylist.net. A rendező megjegyezte: nem bátorkodna remélni, hogy valóban beválasztják a filmet a programba. Mégis, a film cannes-i premiere erősen valószínű, tekintve a Saul fia 2015-ös debütálásának világsikerét.

És hogy miről szól a Sunset?

Jakab Juli a Sunset próbáin. Fotó: Erdély Mátyás (Laokoon Filmgroup)
Jakab Juli a Sunset próbáin. Fotó: Erdély Mátyás (Laokoon Filmgroup)

1913. Budapest, Európa szíve. Az árvaházban nevelkedett fiatal Leiter Írisz Magyarország fővárosába érkezik. Azt reméli, hogy kalaposlányként dolgozhat néhai szülei egykori legendás szalonjában, ám a kalapbolt új tulajdonosa, Brill Oszkár elutasítja. Írisz egy idegentől értesül róla, hogy Leiter Kálmán néven él egy bátyja, akinek nem tudott a létezéséről. A családja után kutatva a lány sötét titkokra bukkan, és elragadja a bukásához érkezett civilizáció zűrzavara” – foglalja össze a szinopszis.

A Sunset forgatókönyvét Nemes Jeles László, Clara Royer és Matthieu Taponier közösen jegyzik. A készülő film operatőre Erdély Mátyás, a látványtervező Rajk László, a jelmeztervező Szakács Györgyi, a zeneszerző Melis László, a sound designer Zányi Tamás lesz.

A Sunset a Laokoon Filmgroup gyártásában készül Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével; másfél milliárd forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap és támogatói között szerepel az Eurimages is.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com