Hírek

Képek és sztori: ilyen lesz Nemes Jeles László új filmje, a Sunset

Jakab Juli a Sunset próbáin. Fotó: Erdély Mátyás (Laokoon Filmgroup)

Nemes Jeles László új filmje, a Sunset az első világháború előtti Budapesten játszódik; egyszerre történelmi dráma, felnövekvés-történet és thriller.

2016-ban Nemes Jeles László és csapata a Saul fia című filmmel 35 év után először nyerte el a magyar film számára a filmvilág legnagyobb elismerését, a legjobb idegennyelvű film Oscar-díját, számos egyéb presztízs-győzelem mellett. A rendező új, Sunset (kb. „Alkonyat”) címmel készülő második mozifilmjének forgatása a tervek szerint nyáron kezdődik el, a filmet 2018-ban szeretnék bemutatni. „A Sunset teljesen más típusú film lesz, de hasonlóan újszerű és formabontó. Nagy kihívások előtt állunk” – idézte Nemes Jeles Lászlót a Filmalap közleménye még januárban.

A rendező a Tilos Rádióval készített interjút vasárnap – az interjút az Origo Filmklub foglalta össze, és képeket is sikerült szerezniük. Eszerint a történet az 1913-as Budapesten játszódik: egy kalaposlány érkezik a fővárosba és keveredik sötét titkok közé a világháború előestéjén. (Bővebb szinopszis alább.)

A főszereplőt Jakab Juli alakítja. A 28 éves színésznőt nyílt szereplőválogatáson, másfél éves casting után választották ki. Jakab Juli dramaturgként végzett, de színészként tűnt fel a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmben (a főszereplő exbarátnőjét alakította), főszereplő volt a Senki szigetében, és övé volt a Saul fia legjelentősebb (bár rövid) női szerepe is.

A férfi főszereplő (Brill Oszkár) Vlad Ivanov lesz. A román színész ismerős a Toni Erdmann, a Snowpiercer és az Érettségi című filmből, legnagyobb sikerét idáig a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című, többszörös díjnyertes filmmel érte el.

Nemes Jeles László szeretné a 2018-as cannes-i filmfesztiválon bemutatni a filmet – írja a theplaylist.net. A rendező megjegyezte: nem bátorkodna remélni, hogy valóban beválasztják a filmet a programba. Mégis, a film cannes-i premiere erősen valószínű, tekintve a Saul fia 2015-ös debütálásának világsikerét.

És hogy miről szól a Sunset?

Jakab Juli a Sunset próbáin. Fotó: Erdély Mátyás (Laokoon Filmgroup)
Jakab Juli a Sunset próbáin. Fotó: Erdély Mátyás (Laokoon Filmgroup)

1913. Budapest, Európa szíve. Az árvaházban nevelkedett fiatal Leiter Írisz Magyarország fővárosába érkezik. Azt reméli, hogy kalaposlányként dolgozhat néhai szülei egykori legendás szalonjában, ám a kalapbolt új tulajdonosa, Brill Oszkár elutasítja. Írisz egy idegentől értesül róla, hogy Leiter Kálmán néven él egy bátyja, akinek nem tudott a létezéséről. A családja után kutatva a lány sötét titkokra bukkan, és elragadja a bukásához érkezett civilizáció zűrzavara” – foglalja össze a szinopszis.

A Sunset forgatókönyvét Nemes Jeles László, Clara Royer és Matthieu Taponier közösen jegyzik. A készülő film operatőre Erdély Mátyás, a látványtervező Rajk László, a jelmeztervező Szakács Györgyi, a zeneszerző Melis László, a sound designer Zányi Tamás lesz.

A Sunset a Laokoon Filmgroup gyártásában készül Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével; másfél milliárd forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap és támogatói között szerepel az Eurimages is.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya