Hírek

Kérek egy whiskyt, rabolni indulok!

Hamarosan mozinézőként is láthatjuk majd Antal Nimród idei varsói nemzetközi filmfesztiválon debütáló A Viszkis című filmjét, amely nagyon is megtörtént eseményeket dolgoz fel.

Ambrus Attila története annyira nem hétköznapi, hogy nem árt előzetesen is tudni róla egy s mást. Az Erdélyben született, és a román nevelőintézeteket is megjárt Ambrus Attila kalandos Magyarországra érkezése már önmagában is felér egy regénnyel: 1988-ban szökött át, miután bűnöző életmódja miatt otthon kiközösítették. Először jégkorong-kapusként próbált sikereket elérni az Újpesti TE csapatában. Ám ezt egy idő után unalmasnak találta, – ekkor tért át a kifizetődőbb bankrablásra. Ambrus eleinte önállóan követte el a rablásokat, később társai is akadtak. Legtöbbször elmaszkírozott arccal és „álruhában”, mintegy harminc alkalommal rabolt ki bankokat, takarékszövetkezeteket, utazási irodákat és postákat. Gátlástalanságát mi sem bizonyítja jobban, hogy egyes helyszínekre többször is visszatért. Ambrus legtöbbször azzal akadályozta meg a vérontást, hogy az elején magához vette a banki biztonsági őrök fegyverét. Az esetek legnagyobb részében taxival ment rabolni és úgy távozott a zsákmánnyal, hogy a taxisofőrök mit sem sejtettek. Posta- és bankrablásai során mintegy 142 millió forintot zsákmányolt.

Nevét onnan kapta, hogy közvetlenül a rablások előtt, a helyszínekhez közeli kocsmákban lazításként belökött 1-2 deci whiskyt. 1999-ben végül úgy bukott le, hogy utolsó rablása során, szökés közben társát elfogták, aki kihallgatása során vallott rá, így tudták elkapni menekülés közben a román–magyar határon. Ügyességét mi sem bizonyítja, hogy egyszer még előzetes letartóztatásból a Gyorskocsi utcából is megszökött. Ambrus Attilára 2002-ben 17 év szabadságvesztést szabtak ki, ám ő a börtönben sem múlatta tétlenül az idejét! Leérettségizett, bent kerámia készítéssel kezdett el foglalkozni, angolul tanult és haditudósítónak készült. 2009-ben a Dunaújvárosi Főiskolán kommunikációból diplomát szerzett. Az igazságszolgáltatás képviselőit Ambrus annyira elbűvölte jó magaviseletével, hogy 2012 januárjában feltételesen szabadlábra helyezték.

Ambrus Attilára a média is hamar felfigyelt. Az újságok rendszeresen tudósítottak a rablásairól. Julian Rubinstein könyvet írt róla A viszkis rabló balladája címen, majd megfilmesítette a sztorit, amelyet az Investigation Discovery Szökésben című tévésorozatában, 2010-ben leadott.

Antal Nimród a Filmalap által kiutalt 1,2 milliárd forintos költségvetéssel készítette el a filmjét, melyben a 25 éves Szalay Bence alakítja a Viszkist. Az előzetesekből az jön le, hogy Szalay vagányan jeleníti meg a bankrablót, és jól kezeli a pisztolyt.

Antal Nimród filmjéről Ambrus Attila így nyilatkozott: „Mindamellett, hogy elfogult vagyok, igazán pörgős és látványos film született. Mondom ezt úgy, hogy a nyers verziót láttam. Örülök, hogy Antal Nimród nem egy nyálas, „szerecsenmosdatós” mozit csinált. Megtartotta a karakteremet annak, ami, vagyis egy köztörvényes bűnözőnek, – és ez így van jól. Normál esetben a hozzám hasonló gaztevők a süllyesztőbe kerülnek az évek során és én sem szeretném, ha maradandó nyomot hagynék a társadalomban. Legalábbis nem, mint bankrabló”.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés