Hírek

Kerekesszékes fegyveres hősök Till Attila új filmjében

Tiszta_szivvel_forgatas_fotoStalterGyorgy_4Mozgáskorlátozott fiatalok a főhősei Till Attila forgatókönyvíró-rendező Tiszta szívvel címen készülő új filmjének, amelyet várhatóan jövő ősztől játszanak a hazai mozikban.

Till Attila játékfilmje harmincnyolc napig forog budapesti helyszíneken. Az alkotás főszerepeiben Thuróczy Szabolcs, Balsai Móni, Fenyvesi Zoltán kerekesszékes maratonfutó bajnok és Fekete Ádám, aki szintén mozgáskorlátozott, a Színház-és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója lesz látható.

A Tiszta szívvel elsősorban egy kerekesszékes film, amelyben sokféle műfaj, köztük a lélektani dráma is megjelenik. „Egy mester és tanítványa történet, ahol a mester az alvilágban dolgozik, ezért sok az akciójelenet, de a történetben alapvetően emberi sorsokról van szó” hangsúlyozta második nagyjátékfilmje forgatásán Till Attila rendező-forgatókönyvíró az MTI-nek.

Thuróczy Szabolcs színész alakítja Rupaszov Jánost, a kerekesszékes fegyveres főhőst, aki különféle bérgyilkosságot vállal az alvilágnak. Mindeközben találkozik két fiatal mozgáskorlátozottal (Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám), aki felnéz rá, és a legnagyobb vagánynak tartja őt. A kerekesszékes Zolika életmentő műtétre vár, amelynek költségeit külföldön élő apja vállalná, aki kiskorában elhagyta őt. Zolika azonban ezt nem akarja elfogadni, ő másképp akarja megszerezni a pénzt. Itt jön a képbe Rupaszov ismertette a film történetét a rendező.

„Egy fikcióról van szó, amely nagyon közel áll a valósághoz és mivel a fiatalokat itt igazi fogyatékossággal élők alakítják, összefolyik az ő saját valós életük a filmbéli szerepeikkel” jegyezte meg Till Attila.

Elmondta, hogy korábban többször dolgozott különféle alapítványoknak és szervezeteknek, valamint hatással volt rá az Aaltra című belga-francia vígjáték, amelynek főszereplői traktorbaleset okán kényszerülnek tolószékbe. Emellett foglalkoztatta az a népmesei motívum is, amelyben a legkisebb, leggyengébb szabólegény válik a történet első számú hősévé.

Thuróczy Szabolcs színész szerint az egykori tűzoltó, a kerekesszékbe került Rupaszov tragédiájának kálváriájára épül a film története. Az alvilágban mozgó figura nem egyértelműen negatív szereplő, sok érzelem dúl benne: a fájdalom, a szerelem, az elmúlás és a céltalan élet érzése.

„Van úgy, hogy gyerekeket ment ki a házból, de van, amikor kivégez olyan embereket, akik az emberiségben egyébként sem hagynának sok nyomot” fogalmazott a színész, hozzátéve, hogy a hiteles megformáláshoz mozgásterapeuták segítségével gyakorolta a kerekesszék használatát, valamint nehéz sorsú mozgássérültekkel is beszélgetett.

Zolika, a történet egyik fiatal hőse, születése óta kerekesszékes, ahogy az őt alakító Fenyvesi Zoltán is, aki civilben hand-bike maratonfutó, és eddig csak reklámfilmekben tűnt fel. Filmbeli barátjával, Barba papával akit Fekete Ádám játszik képregények rajzolásával tengetik napjukat, mígnem felbukkan Rupaszov és innentől életük megváltozik.

Mint elmondta, amatőr színészként figyelnie kellett, hogy ne játssza túl a szerepét, hogy természetes legyen, és hitelesen adja vissza karakterét. Viszont hamar tudott azonosulni karakterével, mivel a való életben ő is sokszor hasonló problémákkal szembesül.

„Attól, hogy valaki kerekesszékes, még nem azt jelenti, hogy értelmi fogyatékos is. Ő is ugyanúgy tud például bulizni vagy konfliktusokba keveredni, mint bárki más, és ezt próbáljuk érzékeltetni a filmben is” hangsúlyozta az amatőr színész.

A Magyar Nemzeti Filmalap 285 millió forintos támogatásával, a Laokoon Filmgroup gyártásában készülő filmet Magyarországon az A Company Hungary forgalmazza. A film producere Stalter Judit, Rajna Gábor és Sipos Gábor, operatőre Juhász Imre, látványtervezője Ágh Márton.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya