Hírek

Késik, előbb jön vagy teljesen lekerült a mozis naptárról – A te legjobban várt filmeddel mi a helyzet?

A 007 Nincs idő meghalni után újabb filmek bemutatója csúszik, míg mások teljesen lekerültek a mozis naptárból. Egy jó hírünk azért így is van: Keanu Reeves korábban érkezik!

Ez egy ilyen év: a koronavírus járvány miatt gyakorlatilag március óta állandóan változnak a filmes premierek. Hol a forgatási és utómunkálatok miatt csúszik egy-egy produkció, hol a kész alkotást nem küldik mozikba a stúdiók, mert egyszerűen nem éri meg. És akkor vannak azok a filmek, amelyek egyszerűen átkerülnek a kisképernyőre. A 25. James Bond késése után újabb gigaprodukciók bemutatója változott meg.

A maradék hónapok kétségkívül legjobban várt filmje, a Dűne kis túlzással egy egész évvel később érkezik. A bemutató új dátuma 2021. október 1-re került.

Ilyenkor persze a nagy tologatásban nem csak az számít, hogy honnan kerül el egy film, hanem, hogy hova, azaz mikorra. A Dűne új premierje ugyanis a Batman eddigi időpontjára került. Ezzel pedig Matt Reeves Denevéremberének újragondolt története egészen 2022 márciusáig csúszik. A filmre persze a 2020-es állapotokhoz képest is jobban rájárt a rúd, hiszen mire végre újraindultak a munkálatok, a főszereplő Robert Pattinson lett koronavírusos. Így állítólag a Warner Bros. azért is döntött a komolyabb csúszás mellett, mert egyszerűen nem készülne el időben a Batman.

Mi minden derül ki a The Batman előzetesből?

A sor pedig csak folytatódik. A The Flash 2022 júniusáról az év novemberére csúszik, míg a Shazam folytatását egészen 2023 júniusáig tolták el. Sajnos Wes Anderson kiválónak ígérkező új munkája, a The French Dispatch is 2021-re vándorolt. Sőt most úgy néz ki, hogy a film a jövő évi cannes-i fesztiválon debütál majd, úgyhogy mozikba biztosan csak tavasz végén vagy a nyáron jut majd el. Addig be kell érnünk a szuper előzetessel!

Az egyelőre elég lehangoló helyzetben, amire egyébként a Cineworld friss bejelentése is rátesz egy hatalmas lapáttal, sok film el sem jut majd a mozikba. Az Anne Hathaway-es The Witches például kisebb meglepetésre azonnal az HBO Maxra kerül a hónapban, de a Black Adam és a Minecraft film is kikerültek a mozis naptárakból.

Azért jó hírrel is tudunk szolgálni: a Mátrix 4 több hónappal előbb kerül elénk. Keanu Reeves és Carrie-Ann Moss ikonikus karaktereinek visszatérésére 2022 áprilisa helyett már 2021 decemberében számíthatunk.

A sok csúszás mellett még így is van mire beülni a mozikba 2020-ban, hiszen a Wonder Woman 1984 még tartja magát a szintén nemrég frissített december végi időponthoz. Persze ki tudja, addig mi történik? Lehet, hogy 2020-ban már csak a streaming oldalak kínálatában bízhatunk?

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.