Hírek

Készül a Cinema Paradiso sorozat nem akárkivel a rendezői székben

Cinema Paradiso

Ismét egy klasszikus kap új formátumot, most a Cinema Paradiso a soros. A rendező kiléte meglepő lehet, közben tudjuk, az ő rendezésében a legbiztosabb a projekt.

Az 1989-es filmklasszikust senkinek sem kell bemutatni, hiszen minden film- és moziszerető szívében egész tartományt foglal el a Cinema Paradiso. A mozi most azonban átkerül a tévéképernyőkre – írja az Indiewire.

A klasszikus Cinema Paradiso rendezője, Giuseppe Tornatore hatrészes sorozatként tér vissza a történethez,

ami új köntösben valamelyik egyelőre meg nem nevezett amerikai streaming szolgáltatón lesz elérhető. Tornatore írja és rendezi is a hat epizódot. A sorozat producere a Teljesen idegenek mögött is álló Marco Belardi lesz.

A Cinema Paradiso 1989-ben megnyerte a Cannes-i filmfesztivál zsűrijének különdíját, majd a legjobb nem angol nyelvű film Oscarját is neki ítélték. A film története egy szicíliai kisvárosban játszódik, ahol Toto beleszeret a filmek világába. A film zenéjét Ennio Morricone szerezte.

A sorozat a film történetét meséli el, de sokkal terjengősebb formában. Belardi szerint, a kitalált szicíliai falu, Giancaldo lakóinak élete is nagyobb hangsúlyt kap, ahogy a filmkészítés felemelkedése is a világháború utáni Olaszországban.

Tornatore már a sorozat pilot epizódját írja, a premiert pedig 2023-ra tervezik. Bár a streamer kilétét még nem leplezték le, árulkodó lehet, hogy Belardi Bamboo Productions vállalata szerződést írt alá a Netflixel 2-3 saját gyártású olasz játékfilmre, valamint a streamer megszerezte három másik Bamboo film streaming jogait is.

Tornatore nem az egyetlen, aki saját filmjét adaptálja a kisképernyőre. Olivier Assayas az 1996-os Irma Vep című filmjét álmodta újra az HBO platformjára Alicia Vikander főszereplésével. Assayas erről azt mondta, „hatalmas átalakulásban van, hogy mit hívunk mozinak esztétikai, pénzügyi és nézői szemszögből is”. Bár a Cinema Paradiso szinte biztosan nem lesz egy sokadjára kifordított metasorozat, mint az Irma Vep, a filmművészet átalakulása minden bizonnyal nyomot hagy rajta.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!