Fókuszban Hírek

Készül a Gólya és a velnessz disznó, a Roncsfilm Kettő előfilmje

szomjasgyorgy_a_golya_es_a_velnessz_dissznoSzomjas György 1992-ben készített mozija, a Roncsfilm sokak szemében kultikus alkotás. Három és fél éven keresztül vetítették minden este a Szikra moziban. Egyes jelenetei, a párbeszédek ma már klasszikusnak számítanak.

Most a Roncsfilm Kettő forgatását tervezik, de előtte néhány egykori és új szereplővel egy hosszabb dumafilmet készítenek, a Gólya és a velnessz disznó címen, a Roncsfilm Kettő anyaggyűjtése és előkészítéseként.

A „Gólya” film kb. 70 perces lesz, és olyanok jelennek meg benne mint, Szőke András és Badár Sándor, Kapa és Pepe, Hobo, és még sokan mások. A beszélgetéseket ugyanott fogják felvenni, a Gólya presszóban, ahol a Roncsfilm is játszódott. Barátaink egy-egy történetet mondanak a kamerába egy sör vagy pálinka mellett. Ezek a történetek képezik alapját a készülő nagyjátékfilm forgatókönyvének, és  így  némelyik bekerül majd a Roncsfilm Kettőbe is, színészekkel, megrendezett formában. A „Gólya” film, illetve a Roncsfilm Kettő új történeteket mesél el arról a világról és közegről, amiben ma, 24 évvel később élünk. Most már talán egy kicsit keserűbben, de éppoly szórakoztatóan.

A „Gólya”  film sajtótájékoztaja. (Szomjas György filmrendező, Garami Gábor producer, Badár Sándor színész, Horváth János színész)
A „Gólya” film sajtótájékoztaja. (Szomjas György filmrendező, Garami Gábor producer, Badár Sándor színész, Horváth János színész)

A Gólya” film,  illetve a Roncsfilm Kettő forgatókönyve társadalmi finanszírozásban készül, amelynek kampánya elindult az Indiegogo honlapon. A támogatásokból egy olyan kb. 70 perces film készül, amire ma nehéz állami forrásból pénzt szerezni. A filmet minimális stábbal, saját erőből készítik az alkotók, a támogatás ezért szükséges.

A rendező, Szomjas György, a „magyar újhullám” egyik kiemelkedő alakja, Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Kiváló művész, 12 nagyjátékfilm, és számtalan dokumentum- és rövidfilm rendezője. Legismertebb játékfilmjei: Talpuk alatt fütyül a szél, Rosszemberek, Kopaszkutya, Könnyű testi sértés, Falfúró,  Roncsfilm. Első játékfilmjével (Talpuk alatt fütyül a szél) új műfajt teremtett:  a magyar westernt (eastern), cowboyok helyett betyárokkal. Munkásságában fontos szerepet tölt be a rock és a népzene, általában a populáris kultúra iránti érdeklődése.

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés