Hírek

Két ego párharca – megérkezett a Toxikoma előzetese

Szabó Győző Toxikoma című könyvét dolgozza fel Herendi Gábor, a Kincsem és a Valami Amerika rendezője. A film középpontjában a kábszerfüggő színész és az istent játszó pszichiáter, Csernus doktor egymásnak feszülése áll.

A film alapjául szolgáló bestseller Szabó Győző drogvallomása, amely életének legnehezebb időszakát dolgozza fel. A mostanra sikeres színész annak idején Budapestre kerülve volt pincér, játékkészítő, grafikus, majd a színészvilágba csöppenve megkezdődött drogos zuhanása, miutén minden szétesett körülötte. A hosszas mélypont után, ha nem is önszántából, de elvonókúrára került, ahol megismerkedett a híres pszichiáterrel, Csernus Imrével. Kettejük párharca alkotja Herendi filmjének alapját.

„Két „nagyvad”, Csernus doki és Győző küzd meg egymással a filmben:

mindketten erősek, lázadók, és hatalmas teljesítménykényszer hajtja őket előre. Minden másban viszont tökéletes ellentétei egymásnak” – mondta el a film producere, Illés Gabriella.

Herendi Gábor számára a Toxikoma személyes projekt. Végigkövette Szabó Győző útját a gyógyulásig, így nem volt kérdés számára, hogy elvállalja a rendezést. Hozzátette: „Nagyon élveztem csinálni. Nekem ez a műfaj újdonság, az én repertoáromban ilyen film nincs és már a forgatás közben is éreztem, hogy ebből valami jó fog kisülni”. A rendező azt is elmondta, hogy a Valami Amerika forgatására csak úgy engedte el Szabó Győzőt az anyaszínháza, ha előtte végigcsinálja a terápiát az elvonón. „A Toxikoma tehát, ha műfajában nem is, de – ha úgy tetszik – „szerves előzményként” közvetlenül kapcsolódik a Valami Amerikához.”

A rendező szerint „Ez a film akkor jó, ha a színészek jók. És szerintem ők parádésak.

Nem feltétlenül sztárparádéban gondolkodtunk, hanem ígéretes fiatal tehetségeket kerestünk a szerepekre.”

Szabó Győzőt Molnár Áron alakítja, Csernus doktor szerepében pedig Bányai Kelemen Barna Kaszás Attila-díjas színészt látjuk, míg Éva nővér bőrébe Török-Illyés Orsolya bújik.

Ha a járványhelyzet nem szól közbe, a film október 22-én kerül a mozikba.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés