Hírek

Két hét múlva látható a Fábián Juliról szóló dokumentumfilm

A tragikusan fiatalon elhunyt dzsesszénekes és dalszerző Fábián Julinak állít emléket Lévai Balázs dokumentumfilmje. A Like a Child december 15-én kerül az M2 műsorára.

Fábián Juli 2017 nyarán közölte a nyilvánossággal, hogy egészségügyi problémái miatt nagyobb szünetet kell tartania a szereplésektől, a fellépésektől és a zenéléstől. A végtelenül tehetséges énekesnő szűk fél évvel később, december 16-án távozott el a szerettei körében. A mindössze 37 éves előadóművészt egy ország siratta meg.

Az ő tiszteletére és emlékére készített most dokumentumfilmet Lévai Balázs, aki járatosan a zenei alkotások terén, hiszen neki köszönhetjük az Engedem, hadd menjen és a Pécsi szál című dokukat is. Most a dzsessz és Fábián Juli felé fordult, hogy az énekesnő halálának második évfordulójára Like a Child című alkotásával idézze meg az alkotót.

A film címe egyébként Juli és a Zoohacker formáció dala, amellyel 2012-ben indultak A Dal versenyén. Ugyan a döntőt nem nyerték meg, és ezzel együtt nem képviselték az országot az Eurovíziós Dalfesztiválon, a szám hatalmas sikereket ért el és azokhoz is elvitte Fábián nevét, akik korábban nem ismerték munkásságát. A hazai dzsessz- és később pop-élet egyik kiemelkedő alakja több formációban és együttesben is dolgozott az évek alatt. Az X-Faktor kezdetén énektanárként segítette a versenyzőket, de szerepelt például a Poligamy című romantikus vígjátékban is.

A dokumentumfilm az egész életpályáját és munkásságát járja körül, nagyobb hangsúlyt helyezve legfontosabb dalaira és közreműködéseire. Lévai családtagok, barátok, volt tanárok és természetesen alkotótársak segítségével eleveníti fel Fábián Juli szomorúan rövid, azonban annál gazdagabb szerepét a kortárs zenei palettán.

A Like a Child ezek mellett egy különleges dallal is készül, amelynek elkészítéséhez 18 előadóművész csatlakozott. Szepesi Mátyás még sok évvel ezelőtt kezdett bele egy dal írásába, de sosem fejezte be azt, amíg Juli élt. Most azonban elkészült a dal, amely a Földrevaló címet viseli. A dalban közreműködik sokak mellett Palya Bea, Wolf Kati, Tóth Vera, Mező Misi, Jónás Vera, Gereben Zita, Péterffy Lili és Rúzsa Magdi.

A Fábián Julinak emléket állító dokumentumfilm premierje december 15-én látható az M2 műsorán.

Avatar

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya