Hírek

Két különleges magyar rövidfilm versenyez Varsóban

Vácz Péter Párnaarc című filmje a Filmtett alkotó workshopon készült. (Fotó: Friss Hús Budapest)

Október 12. és 21. között rendezik meg az A-kategóriás varsói filmfesztivált. A fesztivál rövidfilmes válogatásába két magyar alkotást is meghívtak: a Párnaarc című élőszereplős filmet és a Helix című animációt.

A 11 és fél perces Párnaarc Vácz Péter első élőszereplős rövidfilmje. Történetét a rendező saját élménye inspirálta, amikor első szállodai tartózkodása idején mindennap ágynemű-kompozíciókat készített az ismeretlen szobalánynak.

A történet szerint egy zárkózott férfi hotelszobájának magányában párnafigura társat kreál magának, de az ismeretlen szobalány újra meg újra elágyazza újdonsült barátját.

A Párnaarc premierje a budapesti Friss Húson volt áprilisban, itt különdíjat is nyert a kreatív történetmesélésért. Ezután a Pázmány filmfesztiválon és a Hét Domb filmfesztiválon is díjazták. Nemzetközi bemutatkozása Varsóban lesz.

A film a tíznapos erdélyi Filmtett Workshopon készült. Rendezője, Vácz Péter a MOME-n végzett 2013-ban, vizsgafilmje, a Nyuszi és Őz című animáció több mint 125 nemzetközi díjat nyert. A Párnaarc producere Zágoni Bálint, operatőre F. Tóth Márton, a főszerepeket pedig Derzsi Dezső és Sándor Anna alakítják.

A Helix című animáció Papp Károly Kása rendező és animátor egyedi, stop motion technikával készített műve az emberi kapcsolatok dinamikájáról. A filmet Kelle Antal interaktív meditációs tárgyai, a tibeti mandalákat idéző mozgatható, átrendezhető szobrok ihlették.

A közel öt és fél perces Helix az Umbrella Kreatív Műhely gyártásában készült 2018-ban, producere Kázmér Miklós és Hidvégi Zoltán. A film, amelynek operatőre Vajda Péter, zeneszerzője Tornyai Péter, vágója pedig Czakó Judit, a Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült.

Papp Károly Kása a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, többek között a Pannónia Filmstúdió és a Varga Stúdió munkatársaként is dolgozott. Jelenleg a MOME vendégoktatója. Korábban olyan nagy sikerű animációs filmeken dolgozott, mint például a 2008-ban Oscar-díjat nyert Péter és a farkas.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com