Hírek

Két magyar animáció az Annie-díj jelöltjei között

Muanyag-egbolt-Szamosi-Zsofia-Keresztes-Tamas
Bánóczki Tibor, Szabó Sarolta: Műanyag égbolt (2023)

Az animációs filmek legrangosabb díjátadójának független filmes szekciójában a Kojot négy lelke és a Műanyag égbolt is helyet kapott, így idén duplán szurkolhatunk a sikerért.

A Nemzetközi Animációs Film szövetség (ASIFA-Hollywood) által évente megrendezett gálát 1960-ban alapították Annecy-ben, de 1992 óta díjazzák rendszeresen az elmúlt év kiemelkedő animációs filmjeit. A február 17-én, Los Angelesben megrendezésre kerülő díjátadón idén összesen 32 kategóriában hirdetnek majd győztest.

A Kojot négy lelke és a Műanag égbolt három másik független filmmel együtt versenyez a kategóriájában, köztük a magyarországi mozi forgalmazásba is bekerült Ernest and Celestine: A dallamok útján című filmmel.

Alapfelvetését tekintve mindkét magyar film igen aktuális. Ember és természet kényes egyensúlyára, és az elkerülhetetlennek látszó ökokatasztrófára hívja fel a figyelmet. Gauder Áron filmje, a Kojot négy lelke az őslakos kultúra előtt tiszteleg, miközben egyszerre mesél az indiánokról és tesz érvényes állításokat a klímaválsággal kapcsolatban. 2023-ban végigjárta a világ fesztiváljait, és ez a film lesz az idei év hivatalos Oscar-nevezettünk is.

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első egészestés animációs filmje egy disztópikus Magyarországra kalauzolja el nézőjét, ahol az emberek mindössze ötven évet élhetnek, és utána fel kell áldozniuk magukat a nagyobb jóért, hogy a többiek élhessenek. A film különlegessége a meglehetősen ritkán alkalmazott rotoszkóp animációs technika (az élőszereplős felvételeket kockáról kockára rajzolják át, így hozva létre az animációs teret), mely igazán különleges és részletgazdag látványvilágot adott az alkotás számára. Egyetemes üzenete révén, a hazánkban és Európában is díjazott film most a tengerentúl is csatába szállhat az egyik legrangosabb elismerésért.

Kéri-Keller Szilvia

Kéri-Keller Szilvia magyar-angol szakos bölcsészként végzett az SZTE-n, később pedig vizuális kultúratudományból szerzett diplomát. Cikkei korábban az Apertúrában és Apertúra Magazinban jelentek meg, filmek terén mindenevő, 2023-tól a Filmtekercs tagja.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com