Hírek

Két magyar elsőfilm is versenyez a CineFesten

Az idei 17. CineFest Miskolci Filmfesztiválon láthatjuk először Kis Hajni Külön falka, és Fazekas Máté Kilakoltatás című filmjét, melyek a versenyprogramban fognak bemutatkozni. 

Kis Hajni visszatérő vendége a fesztiválnak, 2018-ban Last call című rövidfilmjével nyerte el a CineNewWave szekció fődíját.

Ezúttal első egészestés filmjével érkezik Miskolcra, a Külön falka díszbemutatójára, mely szeptember 30-tól kerül országos moziforgalmazásba.  A részben személyes vetületű történetben egy szívszorító apa-lánya kapcsolat tárul fel. A tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor (Dietz Gusztáv) kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen – olvasható a film szinopszisában.

A szintén elsőfilmes  Fazekas Máté Bence szintén szerepelt a 2018-as  CineNewWave szekcióban az Apám szíve című rövidfilmjével. A Kilakoltatás világpremierként érkezik a fesztiválra, mozis forgalmazása 2022-re várható.

A megtörtént események által ihletett film egy rendhagyó kilakoltatás története egy napba sűrítve. Richárd (Orosz Ákos), az elszánt bírósági végrehajtó-tanonc új feladata: élete első kilakoltatásán egy idős nénit kell kiköltöztetnie. A film története szerint Ilona néninek esze ágában sincs elhagynia szeretett házát, heroikus küzdelmet folytat és mindent eszközt bevet, hogy meggátolja a kilakoltatást. De Richárd eltökélt és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kitűzött célt végre hajtsa.

Kilakoltatás fontosabb szerepeiben Nagy Mari, Mészáros Blanka, Láng Annamária, Znamenák István és Péterfy Bori látható.

Mindkét film az Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjában készült.

(MTI)

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com