Hírek

Két magyar film is versenyez Szarajevóban

Valaki vacsorára

Valaki vacsoráraA Dési-Móray alkotópáros Valaki vacsorára és Groó Diana Regina című műve indul a hétvégén kezdődő Szarajevói Filmfesztiválon, mely a Balkán elsőszámú nemzetközi filmes seregszemléje.

Augusztus 16-25. között 19. alkalommal rendezik meg a szarajevói filmfesztivált. A több mint 200 filmet felvonultató rangos seregszemle rövidfilm és dokumentumfilm versenyében is indul magyar alkotás.

Dési András György és Móray Gábor (A pofon, Jocó, A 639. baba, és Az utolsó kép) legújabb rendezése, a Valaki vacsorára a fesztivál rövidfilmes mezőnyében indul a Szarajevó Szíve-díjért. A Nyitrai Illés és Znamenák István főszereplésével készült 18 perces filmnek Szarjevóban lesz a nemzetközi premierje. A Makabor stúdió produkciójában készült rövidfilm története szerint „egy férfi lakásába vendég érkezik. Valamire készülnek ők ketten, olyasmire, amire mindketten régóta várnak. A céljaik közösek, az okaik különbözők. Félnek egymástól. Örülnek a találkozásnak. Egy kis lakótelepi lakásban macska-egér játék kezdődik…” A Valaki vacsorára című filmet Csukás Sándor fényképezte, producere Oláh Kata.

Előzetes: http://indavideo.hu/video/Valaki_vacsorara

Groó Diana Regina című dokumentumfilmje, mely nemrég elnyerte a jeruzsálemi nemzetközi filmfesztivál kategóriadíját, szintén a versenyprogramba kapott meghívást, így a legjobb dokumentumfilmet illető Szarajevó Szíve-díjért indul. A világ első rabbinőjét, Regina Jonas-t bemutató 66 perces alkotás Elisa Klapheck Regina Jonas: Die weltweit erste Rabbinerin című könyve alapján készült brit és német partnerekkel a Katapult Film gyártásában. Regina Jonasról (1902-1944) csupán egyetlen fotó, néhány visszaemlékezés, sajtóanyag és levelezés maradt fenn. Nagy kihívás volt az alkotók számára Regina Jonas alakjának megjelenítése és a film vizuális világának megteremtése. Több mint kétéves levéltári, filmarchívumi kutatás áll az elkészült film mögött. A film több száz forrásból megszerzett, közel 50 órányi korabeli archív, amatőr felvétel és fotótörténeti dokumentum felhasználásával készült.

A fesztivál Operation Kino című válogatásában műsorra tűzi Nagypál Orsi tavaly Szarajevóban már díjazott Körforgalom című bosnyák-magyar koprodukcióban készült rövidfilmjét, valamint a Tóth Orsi és Rába Roland főszereplésével készült Csendesek című holland-magyar koprodukciót, mely Ricky Rijneke első játékfilmje.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com