Hírek

Két magyar filmterv is van a BDFF idei workshopján

Friss Hús 2018

Két magyar filmterv is versenyez a ma kezdődő Budapest Debut Film Forumon (BDFF). A kettőben közös, hogy az iskolarendszer hiányosságaira hívják fel a figyelmet.

Bár az eredetileg márciusra tervezett Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztivál meghiúsult a koronavírus miatt, a fesztivál szervezői megtalálták a módját, hogy ne kelljen teljesen törölni a programot. A fesztivált szeptemberre csúsztatták a szakmai programokkal együtt, de a Budapest Debut Film Forumot július 6. és 10. között online tartják.

A BDFF az elsőfilmesek fóruma, ahova olyan előkészületi szakaszban lévő egészestés filmterveket válogatnak be, amik már megtalálták a rendezőjüket és producerüket is. A fórumot idén másodszorra rendezik meg, ahol a projektek alkotói mellett mentorok is részt vesznek.

A projektek között idén két magyar filmterv szerepel. Moldovai Katalin projektje a Teljes napfogyatkozás címet kapta. A történet szerint egy kisvárosi irodalomtanárnő Rimbaud és Verlaine homoszexuális kapcsolatát feldolgozó azonos című filmet ajánlja diákjainak, amivel kiérdemli a szülők és az iskola vezetőségének haragját. Nagy Bori tervezett filmje is az iskolában játszódik. A Nincs itt semmi látnivaló főhőse egy gimnazista fiú, aki egy mémmé vált hitleres-iskolaigazgatós videót készített. A fiúnak egy egész országon átívelő dühöt kell elviselnie.

A BDFF segítséget nyújt az első filmjüket készítő rendezőknek és producereknek, hogy filmterveik ne csak filmtervek maradjanak.

Az alkotók tapasztalatot cserélnek más közép-kelet-európai régióból érkező filmkészítőkkel. Így az idei online fórumon is a magyarok mellett szlovák, lengyel, román, grúz és koszovói alkotó is bemutatja filmtervét.

A mentorok neves nemzetközi szakemberekből állnak, akik csoportos foglalkozásokon és mesterkurzusokon vezetik a fórumozókat. Köztük lesz Lengyel Balázs, a Lajkó – Cigány az űrben rendezője, a horvát rendező-forgatókönyvíró, Ognjen Svilicic, Angyalosy Eszter, a Terápia és az Aranyélet forgatókönyv-fejlesztője, és Matthieu Darras, a cannes-i Kritikusok Hetének korábbi válogatója.

A BDFF valakik számára nem csak tapasztalatot jelent. A mentorok által legígéretesebbnek ítélt projekt 1000 eurós fejlesztési támogatást kap majd. A nyertes projektet szeptemberben jelentik be.

Avatar

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya