Hírek

Két új szekció a Titanic Filmfesztiválon

Titanic 2014

Titanic 2014Két új szekcióval bővül a 22. Titanic Filmfesztivál kínálata; Magyarország egyik legnagyobb filmes mustrája április 10. és 18. között öt budapesti helyszínen 52 filmmel várja a közönséget.

A Fesztiválkedvencek elnevezésű új szekció kilenc olyan filmet tartalmaz, amelyek a világ nagy fesztiváljain sikert arattak, míg a Valami vadság négy meghökkentő filmmel gazdagítja a programot – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a Fesztiválkedvenc szekció több filmje is politikai konfliktusok közt élő emberi sorsokat választott témájául. Hany Abu-Assad Oscar-díjra jelölt, Cannes-ban díjazott thrillere, az Omar egy érzékeny lelkű palesztin fiú történetét meséli el, aki rendszeresen átszökik a falon szerelméhez, Nadjához, ám amikor a katonai rendőrség elkapja, fájdalmas döntésre kényszerül. Karlovy Varyban Kristály Glóbusszal jutalmazták a Ragályi Elemér fényképezte Kukoricasziget című grúz drámát. George Ovashvili gyönyörű parabolája olyan emberekről mesél, akik politikai feszültségek közt és a természet irányíthatatlan erejének kitéve élnek. Dzsafar Panahi teheráni taxisként forgatta legújabb, dokumentumfilmnek álcázott alkotását, a Taxit, amely elnyerte a Berlinale fődíját és a kritikusok FIPRESCI-díját is.

A Távol az emberektől című marokkói-francia drámában az algériai háború idején egy falu franciatanárát utasítják, hogy vigyen el egy letartóztatott férfit a közeli városba; az utazás során nem várt kapcsolat alakul ki közöttük. Az Albert Camus novellájából írt, Velencében díjazott western főszereplője Viggo Mortensen, a film zenéjét Nick Cave szerezte. Wojciech Smarzowski új filmje, az Ütős angyal szellemesen és szórakoztatóan mesél az alkoholizmusról, amelynek még a szerelem sem képes határt szabni, Carlos Marques-Marcet filmje, a 10 000 km című fesztiválkedvenc spanyol dráma pedig azt vizsgálja, hogy a távolság szabhat-e határt a szerelemnek. A Magam ura című norvég dramedy-ben is kulcsszerepe van a távolságnak. A főszereplőt is alakító rendező, Ole Giaever humoros portréja Berlinben elnyerte az Europa Cinemas-díját, itthon pedig a SCOPE50 online filmfesztivál nyerteseként végzett.

A Tiltott szoba egy húszas-harmincas évek némafilmes tablóira hajazó delíriumos kollázs. A neves kanadai kísérleti filmes, Guy Maddin abszurd humorú hallucinációjának szereplői között feltűnik Udo Kier, Mathieu Amalric, Charlotte Rampling és Maria de Medeiros is. Az X+Y című brit filmben az autista tinédzser, Nathan amilyen nehezen dekódolja az embereket, olyan könnyen oldja meg a legbonyolultabb matekpéldákat. Morgan Matthews megrázó drámájában Asa Butterfield, Sally Hawkins, Eddie Marsan és Rafe Spal is látható.

A Valami vadság válogatásban a szervezők ígérete szerint négy egészen meghökkentő filmet vetítenek. A Flight of the Conchords új-zélandi alkotóinak dokuparódiája, a Hétköznapi vámpírok főhősei igyekeznek beilleszkedni korunkba, csakhogy halhatatlan vérszívók, akik előszeretettel változtatnak vidám fiatalokat vámpírrá. A Bunkerbe zárva a Németországban született görög Nikias Chryssos sötét, szarkasztikus humorú meséje azokról a szülőkről, akik meggátolják, hogy a gyerekük felnőjön. A japán Macumoto Hitosi legújabb alkotása, az R100 egy olyan világba vezeti a nézőt, amelyben bármikor felbukkanhat egy domina, aki megalázza, megkorbácsolja, megveri, megkínozza. A svéd Bitte Andersson musicalkomédiájában, a Dyke hard című alkotásban egy leszbikus rockbanda turné közben felvesz egy stoppost, aki thai bokszoló. Eközben egy rejtélyes milliárdos mindent bevet, hogy megállítsa őket: nindzsahadsereget, kiborgokat és gonosz görkoris lányokat küld rájuk.

Idén is öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget Budapesten a Titanic Filmfesztivál, melynek végleges programja a www.titanicfilmfest.hu oldalon érhető el.

 

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com