Hírek

Kevés európai film jut túl a gyártó ország határain

feherszalagEurópában négyszer annyi európai filmet mutatnak be, mint amerikait, mégis csak kevés európai produkciót forgalmaznak a gyártó ország határain túl – állapította meg az Európai Audiovizuális Központ (EAO) csütörtökön közzétett tanulmánya.

A strasbourgi székhelyű intézmény az Európai Unió 26 országában elemezte a mozis bemutatókat és az online fizetős filmszolgáltatás (VOD) kínálatát. Az eredmény szerint miközben az európai filmek vannak túlnyomó többségben, az átlagos európai filmnek nehéz átlépnie a nemzeti határokat – ismertette a tanulmányt a The Hollywood Reporter.

Az EU-ban 2005 és 2014 között több mint tízezer filmet mutattak be, ezek 64 százaléka készült az unióban. A vizsgált időszakban azonban az európai filmekre csupán az összes eladott jegy 27,4 százalékát váltották a nézők. Az amerikai filmekre viszont az összes eladott jegy 70,1 százaléka jutott, miközben a bemutatók csupán 16 százaléka volt amerikai film.

A  tanulmány szerint egy átlagos amerikai filmet tíz európai uniós országban forgalmaznak, míg egy átlagos európaira 2,5 ország jut. Az unióban készült filmek 63 százalékát csupán egy országban mutatják be, 80 százalékát pedig három vagy kevesebb országban.

A vizsgált időszakban csupán egyetlen olyan európai film volt, amelyet minden uniós országban vetítettek a mozik: Michael Haneke Arany Pálma-díjas A fehér szalag (a képen) című alkotása.

A tanulmány azt sugallja, hogy a nyelv még mindig komoly akadály. Az európai filmek forgalmazása erősen köthető a nyelvi régiókhoz. A francia filmeket a franciául is beszélő Svájcban, Belgiumban, a német filmeket például Ausztriában mutatják be, de csak nagyon ritkán jutnak túl ezeken a határokon.

Az európai animációs filmek viszont, amelyeket lefordítanak a helyi nyelvekre, sokkal több országban láthatók. Az átlagos európai animációs film 6,3 ország mozijaiban tekinthető meg.

A kutatás hasonló eredményekre jutott az online fizetős filmszolgáltatásoknál. Az olyan tranzakciós szolgáltatások, mint az Apple iTunes esetében a felmérés szerint az átlagos európai film három vagy kevesebb országban hozzáférhető, miközben az átlag amerikai film majdnem hét országban. A vizsgált periódusban a tranzakciós filmszolgáltatás teljes kínálatából 58 százalék volt európai alkotás, és 27 százalék származott az Egyesült Államokból.

Címkék

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés