Hírek

Kevin Spacey egyik zaklatásos ügyében ejtették a vádat

Kevin Spacey igazán kacifántosan lett Hollywood páriája. A két Oscar-díjat is nyert színész karrierje 2017-ben tört derékba, amikor szexuális zaklatással vádolták meg. Miközben a filmvilágban perifériára szorult, újabb és újabb személyek vádolták meg zaklatással, többől bírósági eljárás is lett. Az egyik ilyen eljárás ért most váratlanul véget.

Kevin Spacey a nyolcvanas években kezdte színpadi pályafutását, majd televíziósorozatokban és filmekben is megjelent. Karrierje alatt két Oscart is nyert: a Közönséges bűnözőkért mellékszereplőit, az Amerikai szépségért főszereplőit. A Kártyavárban nyújtott alakítása Golden Globe-ot ért neki 2015-ben.

Karrierje végérvényesen 2017-ben bicsaklott meg, amikor a #metoo mozgalom indulásakor őt is megvádolták szexuális zaklatással: Anthony Rapp állította, hogy 14 éves korában az akkor 26 éves Spacey (feltehetően alkohol hatása alatt) rámászott egy házibuliban. Spacey a Twitterren reagált a vádakra, és nem is akárhogy – a bocsánatkérés mellett coming outolt is homoszexualitásáról. Számos jogvédő csoport elítélte a lépést az időzítésért, azzal vádolva a színészt, hogy így próbálja élét venni a vádnak.

Rapp kiállását továbbiak követték: nemcsak a Kártyavár stábjának nyolc tagja számolt be hasonló zaklatásokról, hanem többek közt Tony Montana, Harry Dreyfuss (az Oscar-díjas Richard Dreyfuss fia) vagy az újságíró Heather Unruh is. A The Guardian cikke szerint Spacey-ről már akkor az a hír járta, hogy illetlenül viselkedik fiatal fiúkkal, amikor az Old Vic színház művészeti igazgatója volt.

Ahogy a botrány kirobbant, Spacey-t megpróbálták szinte kiradírozni mindenből, amiben szerepelt. A Kártyavárat lefújták (habár állítólag ez a döntés már a botrány előtt megszületett), a hatodik évadban a főszerepet átadták Robin Wrightnak. 2017 szeptemberében még azt írtuk, Kevin Spacey felismerhetetlen A világ minden pénzében – tudtunkon kívül a jövőbe láttunk, hiszen hónapokkal később

a színész minden jelenetét kivágták és újravették Christopher Plummerrel.

Spacey ezután visszavonult egy időre. Egy évvel később, karácsony előtt bukkant fel újra a Let Me Be Frank című háromperces videóban. Ebben Spacey kicsit összemossa saját sorsát a Kártyavárbeli szerepével, Frank Underwoodal, utalva arra, hogy még nem tűnt el a süllyesztőben. Habár Spacey hollywoodi rehabilitációja még biztos nem most lesz, a zaklatásos ügyeiben egy felmentést már magáénak tudhat – írja a Variety. Ugyanis Massachusettsben szerdán ejtették a vádakat ellene az egyik bírósági eljárásban. Ezen vád szerint 2016-ban egy bárban fogdosott egy 18 éves fiút, akit leitatni is megpróbált.

Let Me Be Frank

A bírósági eljárás során kulcsfontosságú bizonyíték lett volna a sértett mobiltelefonja, amelyet a zaklatás estéjén használt, és amely Spacey ügyvédje szerint a színész ártatlanságát erősítette volna meg. A kérdéses telefon a sértett szerint eltűnt, és az tartalmazta azokat az üzeneteket, amelyekről a vád alapját képezték. Ha kiderülne, hogy a sértett törölte vagy manipulálta az üzeneteket, az bűncselekménynek minősül az amerikai törvények szerint. Az ügy megakadt, merthogy a sértett (az amerikai alkotmány ötödik kiegészítésére hivatkozva) nem volt hajlandó maga ellen vallani a múltheti tárgyaláson. Az ügyet tanú hiányában ezért ejtette a kerületi ügyészség.

Nemrég Judy Dench állt ki amellett, hogy el kell tudni különíteni a színészek magánéletét és munkásságát – Spacey esetében is. Azonban még az ő szava sem tud mindenkit meggyőzni, vele ellentétben a filmes közvélemény nem bocsát meg könnyen. Csupán a massachusettsi ügy nem lesz elég, hogy Hollywood újra keblére ölelje Kevin Spacey-t.

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..