Hírek

Kevin Spacey egyik zaklatásos ügyében ejtették a vádat

Mandatory Credit: Photo by CJ GUNTHER/EPA-EFE/REX/Shutterstock (10050643a) US actor Kevin Spacey (C) is escorted into Nantucket District Court in Nantucket, Massachusetts, USA, 06 January 2019. Actor Kevin Spacey appears in Nantucket District Court for arraignment on a sexual assault charge that allegedly took place at the Club Car in July 2016. According to reports, Spacey has said he will plead not guilty. Kevin Spacey at court, Nantucket, USA - 07 Jan 2019

Kevin Spacey igazán kacifántosan lett Hollywood páriája. A két Oscar-díjat is nyert színész karrierje 2017-ben tört derékba, amikor szexuális zaklatással vádolták meg. Miközben a filmvilágban perifériára szorult, újabb és újabb személyek vádolták meg zaklatással, többől bírósági eljárás is lett. Az egyik ilyen eljárás ért most váratlanul véget.


Hirdetés

Kevin Spacey a nyolcvanas években kezdte színpadi pályafutását, majd televíziósorozatokban és filmekben is megjelent. Karrierje alatt két Oscart is nyert: a Közönséges bűnözőkért mellékszereplőit, az Amerikai szépségért főszereplőit. A Kártyavárban nyújtott alakítása Golden Globe-ot ért neki 2015-ben.

Karrierje végérvényesen 2017-ben bicsaklott meg, amikor a #metoo mozgalom indulásakor őt is megvádolták szexuális zaklatással: Anthony Rapp állította, hogy 14 éves korában az akkor 26 éves Spacey (feltehetően alkohol hatása alatt) rámászott egy házibuliban. Spacey a Twitterren reagált a vádakra, és nem is akárhogy – a bocsánatkérés mellett coming outolt is homoszexualitásáról. Számos jogvédő csoport elítélte a lépést az időzítésért, azzal vádolva a színészt, hogy így próbálja élét venni a vádnak.

Rapp kiállását továbbiak követték: nemcsak a Kártyavár stábjának nyolc tagja számolt be hasonló zaklatásokról, hanem többek közt Tony Montana, Harry Dreyfuss (az Oscar-díjas Richard Dreyfuss fia) vagy az újságíró Heather Unruh is. A The Guardian cikke szerint Spacey-ről már akkor az a hír járta, hogy illetlenül viselkedik fiatal fiúkkal, amikor az Old Vic színház művészeti igazgatója volt.

Ahogy a botrány kirobbant, Spacey-t megpróbálták szinte kiradírozni mindenből, amiben szerepelt. A Kártyavárat lefújták (habár állítólag ez a döntés már a botrány előtt megszületett), a hatodik évadban a főszerepet átadták Robin Wrightnak. 2017 szeptemberében még azt írtuk, Kevin Spacey felismerhetetlen A világ minden pénzében – tudtunkon kívül a jövőbe láttunk, hiszen hónapokkal később

a színész minden jelenetét kivágták és újravették Christopher Plummerrel.

Spacey ezután visszavonult egy időre. Egy évvel később, karácsony előtt bukkant fel újra a Let Me Be Frank című háromperces videóban. Ebben Spacey kicsit összemossa saját sorsát a Kártyavárbeli szerepével, Frank Underwoodal, utalva arra, hogy még nem tűnt el a süllyesztőben. Habár Spacey hollywoodi rehabilitációja még biztos nem most lesz, a zaklatásos ügyeiben egy felmentést már magáénak tudhat – írja a Variety. Ugyanis Massachusettsben szerdán ejtették a vádakat ellene az egyik bírósági eljárásban. Ezen vád szerint 2016-ban egy bárban fogdosott egy 18 éves fiút, akit leitatni is megpróbált.

Let Me Be Frank

A bírósági eljárás során kulcsfontosságú bizonyíték lett volna a sértett mobiltelefonja, amelyet a zaklatás estéjén használt, és amely Spacey ügyvédje szerint a színész ártatlanságát erősítette volna meg. A kérdéses telefon a sértett szerint eltűnt, és az tartalmazta azokat az üzeneteket, amelyekről a vád alapját képezték. Ha kiderülne, hogy a sértett törölte vagy manipulálta az üzeneteket, az bűncselekménynek minősül az amerikai törvények szerint. Az ügy megakadt, merthogy a sértett (az amerikai alkotmány ötödik kiegészítésére hivatkozva) nem volt hajlandó maga ellen vallani a múltheti tárgyaláson. Az ügyet tanú hiányában ezért ejtette a kerületi ügyészség.

Nemrég Judy Dench állt ki amellett, hogy el kell tudni különíteni a színészek magánéletét és munkásságát – Spacey esetében is. Azonban még az ő szava sem tud mindenkit meggyőzni, vele ellentétben a filmes közvélemény nem bocsát meg könnyen. Csupán a massachusettsi ügy nem lesz elég, hogy Hollywood újra keblére ölelje Kevin Spacey-t.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés