Hírek

Kevin Spacey macskává változik – Kilenc élet előzetes

kilenc elet Az előzetes alapján eléggé klisésnek és átlagosnak tűnik a Kilenc élet című amerikai vígjáték, melyben Kevin Spacey változik macskává, hogy adott időn belül újra visszataláljon a családjához és rendes apja legyen a lányának. Nem tűnik nagy dobásnak, de egynek jó lesz.

A filmet az a Barry Sonnenfeld rendezte, akinek a három Men is Black filmet, a Totál káosz, a Vadiúj Vadnyugat, az Addams Family-filmeket és a Szóljatok a köpcösnek című meghatározó vígjátékot is köszönhetjük. Sonnenfeld egyébként újonnan inkább TV filmek és sorozatok epizódjainak elkészítésén dolgozik (Notes from the Underbelly, Halottnak a csók), illetve egyre több projektben vesz részt producerként. Hogy a 90-es és a 2000-es évek első felében sikeres alkotásai ezúttal is garanciát jelentenek-e egy jó filmre, az azért kérdéses. A történet sajnos túl sablonosnak tűnik ahhoz, hogy sokat várjunk tőle.

A Kevin Spacey alakította főszereplő a tipikus gazdag, elfoglalt és sikeres üzletember, akinek egy perce sincsen arra, amiről majd a film végére kiderül, hogy a legfontosabb: a családjára. Lányának születésnapján is éppen késésben van, így kiengesztelés képpen egy macskát készül ajándékba venni, holott eleinte kategorikusan elutasította gyermeke egyetlen kívánságát. A különös állatkereskedést a még különösebb Christopher Walken vezeti, aki egy kis mágia segítségével macskává változtatja a férfit, hogy az bizonyos időn belül köteles legyen ismét a családja része lenni és ismét közel kerülni a lányához. Ha mindez nem sikerül, örök életére macska marad, holott ráadásul még utálja is a macskákat.

Ismerős a történet? Nekem is. Viszont a szereplők miatt akár jól is elsülhet a dolog. Spacey és Walken mellett szerepel még a filmben Jennifer Garner, Robbie Amell és Cheryl Hines is. A filmben szereplő macska pedig tényleg szép, és az előzetes alapján még a CGI-jal is csínján bántak a készítők, ami a mai világban több, mint üdítő.

A Kilenc élet augusztusban érkezik a hazai mozikba, és bár sokat nem várunk tőle, a szereplők és a rendező miatt egy egyszeri nyári szórakozásnak biztosan jó lesz.

https://www.youtube.com/watch?v=FSnbmodbais

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.