Hírek

Ki lehet szabadulni Guantánamo Bayből?

Guantánamo Bay az Amerikai Egyesült Államok modern történelmének egyik legvitatottabb vállalkozása a 2011-es WikiLeaks szivárogtatás óta. A terroristákhoz köthető rabokat vádemelés és tárgyalás nélkül tartják fogva, és számtalan kínzásnak vetik alá, hogy információt nyerjenek tőlük. Habár Barack Obama elnök ígéretet tett a támaszpont bezárására, az máig működik. Guantánamo Bayből kevesen szabadultak eddig, a Prisoner 760 az egyikük emlékiratait meséli el.

A Guantánamo Bay neve (avagy a Guantánamói-öböl) összeforrott az öbölben felhúzott amerikai fogolytáboréval. A George W. Bush adminisztrációja alatt alapított támaszpontot a terror elleni háborúban hozták létre, a tálibokhoz és az Al-Káidához köthető közel-keleti állampolgárokat tartottak ott fogva – vádemelés nélkül. Mivel az öböl kubai felségterületen van, az amerikai törvények ott nem érvényesek, a világsajtó 2011-ben attól volt hangos, miféle kínzásoknak vetették alá ott a rabokat.

Guantánamo Bayből kevesen szabadultak, ezek egyike Mohamedou Ould Salahi, aki tizennégy év után hagyhatta el a fogolytábort. Őt is hivatalos vádemelés nélkül tartották fogva. Salahit az Al-Káidához kötötték, és számos kínzást elszenvedett: alvásmegvonást, szexuális megalázást, verést, szélsőséges hőmérséklettel való kitettséget. Salahi azért különleges a guantánamói rabok között, mert ő volt az első, aki a bezártsága alatt megírta emlékiratait, és azok meg is jelentek.

Benedict Cumberbatch, Jodie Foster és Zachary Levi

A Guantánamo Diary 2015-ben jelent meg (egy évvel Salahi szabadulása előtt) egy újságíró segítségével, és azonnal bestseller lett. Az emlékiratok alapján Kevin MacDonald rendez most filmet, akinek az életművében számtalan dokumentum- és életrajzi film található. Az Egy nap szeptemberbenért Oscar-díjat is kapott, de forgatott filmet Bob Marley-ról, Whitney Houstonról és Idi Amin diktátorról is.

A Prisoner 760 Salahi ügyét meséli el. Magát Salahit Tahar Rahim alakítja majd, a védőügyvédjét Jodie Foster, a Salahi mellett kiálló katonai ügyészt pedig Benedict Cumberbatch. A projekthez most csatlakozó Zachary Levi egy szövetségi ügynök bőrébe bújik majd – írja a The Hollywood Reporter. A forgatókönyvért Michael Bronner felel, aki többek között a Tom Hanks főszereplésével készült Philips kapitányon is dolgozott. Jelenleg Dél-Afrikában forgat a stáb, de bemutatási dátum még nem ismert.

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..