Hírek

Kieshet az Oscar-versenyből a Macskák

macskák cats

Tom Hooper musicaljét annyira az év végén mutatják be, hogy könnyen lehet, a Macskák álmából csak alom marad.

Ha nem láttuk volna az előzetest, a Macskák papíron esélyes lenne a díjakra. Egy ismert musical feldolgozása változatos színészgárdával, durva produkciós dizájnnal és egy rendezővel, aki már egyszer elhozta az aranyszobrot. Andrew Lloyd Webber alkotásának CGI-vel és szupersztárokkal dúsított verziója azonban inkább nevetség tárgya lett, mintsem a várakozásé.

Pedig a filmet a karácsonyi szezonra pozícionálták, ami minden évben kitermel egy díjvárományos alkotást. Olyan filmek, mint a Django elszabadul, vagy A Wall Street farkasa saját esztendőjük legvégén került a mozikba, és még így is képesek volt hatalmas visszhangot generálni.

A Macskákat azonban egyelőre nem tervezik bemutatni a különböző céheknek és csoportosulásoknak a decemberi nevezési határidők előtt.

A New York-i Kritikusok december 4. előtt nem láthatják a produkciót, a National Board of Review 3-án jelenti be díjazottjait, a színészeket díjazó SAG pedig 8-ig jelölhet. Az Oscar-átadó is hamarabb kezd, mint szokott: január 7-én jelentik be az esélyeseket, és február 9-én rendezik meg az estet.

Meglehet azonban, hogy a kampányból direkt száműzték a Macskákat, hiszen inkább a közönségre fókuszálnak, mintsem a díjesőre hajtanának a számítógéppel effektelt bundásokkal. A Macskák főszerepében olyan sztárok bújnak cicaszerepbe, mint Ian McKellen, Judi Dench, Idris Elba, Taylor Swift, James Corden és Rebel Wilson.

A magyar premier december 26-ra esik.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.