Hírek

Izgalmas animációs filmek a 10. Primanimán

Oscar-jelölt animációk, a Berlinalét, Cannes-t és Annecy-t megjárt filmek érkeznek a 10 éves Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválra.

Október 5. és 8. között ismét a fiataloké a főszerep, ezúttal tapasztalt alkotókkal megspékelve: diák-, vizsga- és diplomafilmek, szerzői függetlenfilmek, égető kérdésekről szóló szakmai fórumok és mesterkurzusok érkeznek Budaörsre – írja a tizedik Primanima fesztivál sajtóközleménye.

Idén új versenyprogrammal bővült az esemény: a Primanima Masters blokkokban olyan alkotóktól láthatók filmek, akik már túlvannak első rendezésükön, és azóta is kiemelkedő munkákat készítenek, melyek jól szerepelnek a világ fesztiváljain. A szlovén Špela Čadež Steakhouse című filmje egy odaégett hús szimbolikáján keresztül beszél a párkapcsolati abúzusról, Ducki Tomek Plantariumában pedig az élet állandó körforgása jelenik meg szülő-gyerek kapcsolatán keresztül.

Chile történelméből merít az Oscar-jelölt Bestia, melyben egy titkosügynök életét követi nyomon a chilei diktatúra alatt, az Ari Aster producerségével készült A csontok (Los Huesos) pedig a világ első bábanimációját eleveníti fel fiktív elemekkel, melyben emberi tetemeken végez furcsa szertartást egy lány.

Az orwelli Pénz és boldogság Hörcsögországa tökéletes állam, ahol mindenki boldog – vagy mindez csak a látszat? Az észt Priit Parn Kutya-ház (Dog-Apartman) című abszurd bábanimációjának főhőse egy férfi balett táncos, akit egy ugató házba száműznek, a Művészeti ügyek (Affairs of the Art) pedig a családtagok különböző eszement függőségeit tárja elénk. A 2 cipő (The 2 Shoes) szereplőinek élete összefonódik, amikor egymás cipőjében haladnak a végzet felé, a Hátraszaltóban (Backflip) pedig az alkotó inkább az avatárjával csináltatja meg a címbéli mutatványt Nikita Diakur széteső, önkényes világában.

Magyar rendezők is visszatérnek a Primanimára: Bucsi Réka legújabb kísérleti filmje, az Intermission címéhez hűen a két animáció közötti kikapcsolást segíti, Turai Balázs az emberek belső törpéinek harcát mutatja be az Amokban, Csáki László pedig egy Petri György-verset adaptált mozgóképre az orrfújásról a Bagatelle című kétpercesben.

A fiatal rendezők versenyében mesterszakos filmjével tér vissza a Primanimára Jonatan Schwenk, korábbi nagydíjas: Zoon című kisfilmjében axolotl állatkák cirógatják, majd falják fel egymást. A Kékszemű szörnyetegben (Blue Fear) egy ifjú pár nőtagjának kell szembesülnie választottja múltjával és féltékenységi kételyeivel, Bárány Dániel Vacsora című morfanimációja a családtagok közti kommunikációs dinamikát és ki nem mondott problémákat vizualizálja rendkívül érzékletesen.

Az apa-fiú kapcsolatban mélyül el a Sierra, mely az autóversenyzés szürreális világába kalauzol minket, valamint a Szeretlek, apa (Love, Dad) is, melynek főhőse apja szeretetéért küzd, miután rálelt annak régi, neki írt leveleire. A Viszlát Jérôme! (Au revoir Jérôme!) főhőse a színpompás Paradicsom bizarr zugaiban keresi szerelmét fel-alá, a Jelszó a *-hoz pedig egy verset kelt életre álmokból, gyerekkori emlékképekből és naplóbejegyzésekből. A Mese 2 trombitára (A Story of 2 Trumpets) című filmben összefonódik a nőiség és a művészet kibontakozása, a Nővérekben (Sisters) egy testvérpár kisebbik tagjára hárul a nagyobbik folyamatos gondozása, a Personában pedig a mű átveszi az uralmat az alkotó felett.

A Primanima a fiatal alkotók fesztiválja, számos diák-, vizsga-, diploma- és elsőfilmmel. A korábbi George Pal-díjas Horesnyi Máté METU mesterszakos filmjével tér vissza: A kisebbik rossz fekete-fehérben adaptálja Hazai Attila abszurd novelláit a kelet-európai kisemberről. A MOME-ról Hárshegyi Vivien Felhők felett című filmje késztet gondolkodásra a rossz mintákon alapuló párválasztásról, Bogyó Péter három szereplőjének életét egy sárga virág köti össze a The Patternben, Fábián Nikolett pedig egy elhagyatott uszoda melankolikus, kékes-lilás ürességét pásztázza a Nyugvó ködben.

A nemzetközi zsűri tagjai Kamila Dohnalová cseh producer, az Oscar-jelölt Thomas Renoldner avantgárd rendező Ausztriából, valamint Nicolai Troshinsky spanyol illusztrátor, film- és videójáték alkotó. A Primanima Masters versenyben Fülöp József, a MOME rektora, Kreif Zsuzsanna animációs filmrendező, valamint Szekeres Csaba filmrendező, filmművészeti oktató szavaz. A legjobb hang díjáról a PrimaSound zsűri dönt Várhegyi Rudolf vezetésével Kerekes Gábor, Pongor András, Zolnai Eliza hangmesterek és zeneszerzők.

A gyerekfilmes és a tinédzsereket célzó PrimaTeen versenyprogramokon, valamint a három egész estés animációs filmen kívül a szervezők ínyenc vetítéssel is készülnek: horrorisztikus és erotikus animációkat tartogat a Night Moves éjszakai program, együtt a közép-kelet-európai ifjú alkotók legfrissebb kisfilmjeivel (CEE Animation Talents), a cseh Anifilm fesztivál legjobbjaival, valamint a MOME műhelyében készült klasszikus gyerekfilmekkel.

A fesztivál idén is izgalmas szakmai programokkal várja az érdeklődőket. Mesterkurzust tart Kreif Zsuzsanna (Candide-sorozat), az osztrák Thomas Renoldner (Don’t Know What), az orosz Nicolai Troshinsky (Astigmatismo) és a görög Fokion Xenos (Heat Wave) rendezők. A fórumokon olyan témákról lesz szó, mint az animációs szakma érdekvédelme, az alternatív animációs oktatás, a láthatatlan munkák a kulturális szektorban, a jövő kritikusai pedig animációs kritikaíró workshopon fejleszthetik tudásukat.

A Primanimán Thomas Renoldner, Marzieh Emadi és Sina Saadat kísérleti animációs workshopot tart, melynek alkotásai az Utazás váratlan helyekre című kiállítás keretében nézhetők meg a Zichy Majorban, a fesztivál estéit pedig animációs DJ-k és koncertek koronázzák meg. A vetítések a BABtérben, a Jókai Mór Művelődési Házban és a Városi Ifjúsági Központban lesznek.

Jegyek és bérletek már kaphatók a fesztivál oldalán.

Címkék

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!