Hírek

Kihirdették a 2019-es Sundance Filmfesztivál programját, a versenyfilmek több, mint felét nő rendezte

A jövő januárban rendezendő fesztiválon 33 ország 112 filmjét vetítik majd, melyek közül 45 elsőfilmes rendező munkája.

A 2019-es Sundance Filmfesztivál szervezői lerántották a leplet az esemény komplett filmes repertoárjáról. Az izgalmas címekben gazdag játékfilm és dokumentumfilm premierek mellett a négy versenyprogram felhozatala is ismeretes, emellett pedig bevezették a NEXT szekciót, ami a jövő fiatal filmes tehetségeit mustrálja majd.

A várva várt címek között ott van a Shia LaBeouf életrajzi film, melyben a színész a saját apját játssza, a Honey Boy, Joe Berlinger új mozija, melyben Zac Efron sorozatgyilkost alakít, az Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, a brit színész, Chiwetel Ejiofor rendezői debütálása, a The Boy Who Harnessed the Wind és még számtalan ezidáig ismeretlen alkotó eredeti mozija, amelyektől hangos lehet a filmes világ a fesztivál után.

Extremely Wicked, Surprisingly Evil and Vile

A fesztivál teljes, 112 filmet tartalmazó felhozatalában 45 elsőfilmes rendezőt találunk, valamint a program 40-45%-át nők, 36-40%-át színes bőrű és 13-15%-át LMBTQ rendezők készítették. A diverzitás a nagy múltú U.S. dramatic competitionben még szembetűnőbb, ott ugyanis a 16 versenyfilm 53%-a női rendezők munkája.

A fesztivál teljes programjáért kattints IDE.

 

Avatar

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés