Hírek

Kihirdették a 6. Blue Danube Filmfesztivál díjazottjait

Két magyar film is a díjazottak között van, így Beleznai Márk Kakukkfióka valamint Gyimesi Anna Affrikáta című filmje.

Idén először a Duna Sellő kategóriában, a Duna-régióban élő női alkotók legjobb rövidfilmjei is versenyeztek a 4 városban (Bécs, Budapest, Pozsony, Esztergom) megrendezett fesztiválon – írja a fesztivál sajtóközleménye. A kategória győztese, Gyimesi Anna Szarajevóban is bemutatott Affrikáta című filmje lett. A zsűri értékelése szerint a rendezőnőnek a csodával határos módon sikerül sokféle témát – anyaság, női lét, tinédzserkori szorongás, fogyatékkal élők együttélése… – összefonni, ami minden más rövidfilmben túl sok lett volna.

Különdíjat kapott a Berlinalén is bemutatott ukrán It’s A Date című film Nadia Parfantól.

A narratív rövidfilmek kategóriájában szintén magyar siker született: Beleznai Márk alkotása, a Kakukkfióka lett a legjobb film. A zsűri indoklása szerint az egy fiatal felnőtt és egy serdülő féltestvér találkozásának története mély, összetett történet. Kapcsolatuk megfogalmazása a film tetőpontján egy spontán tánc kiemelkedő filmes pillanata: a szabadság, a rövid időre egymásra és önmagunkra találás ingatag csodája.

Az animációs kategóriában a francia Carla Melo Gampert nyert La Perra c. alkotásával, míg a dokumentumfilmek között a svájci Marie Chemin kapta a fődíjat a The Ghost from Mariupol c. lírai-meditatív filmjével. A finn Saara Ekström Amnion című filmje a kísérleti filmek között nyert, míg az 5 percnél rövidebb filmeknek fenntartott Super Short kategória fődíjasa egy albán film, a Two Suns in the Sunset lett Gentian Gjikopullitól.

A nemzetközi zsűri tagjai idén Noemie Nakai japán-francia színésznő és filmrendezőnő,  Camila Kater brazil animációs filmrendezőnő, Richard Tuohy ausztrál filmrendező, fesztiválszervező és Dr. Gelencsér Gábor, az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta voltak.

A nemzetközi zsűri mellett egy egyetemi zsűri is döntött az általuk legjobbnak tartott filmekről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták (Sorosi Eszter, Szokol judit, Tóth Lili, Fekete Róbert, Gál András és Horváth Mihály). Az egyetemi zsűri díjazottjai a Duna Sellő kategóriájában a szlovák Alica Bednárikovától a Liquid Bread, a Short kategóriában a lengyel Jan Bujnowskitól a The Devil,  a Super Short kategóriában az amerikai Brian Ratigentől az A Body Appeared at the Lake Today, valamint az osztrák Total Refusal animációja, a Hardly Working, a holland Douwe Dijkstra dokumentumfilmje, a Neighbour Abdi és az amerikai Brice Bowman kísérleti filmje, a Museum Closed lett.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com