Hírek

Kihirdették az erdélyi Filmgaloppra beválogatott alkotásokat

Hét dokumentumfilm vesz részt az idei Filmgalopp elnevezésű erdélyi magyar filmes versenyen, amelyet októberben tartanak a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén – közölte az MTI-vel hétfőn a szemlét szervező Filmtett Egyesület.

 Az egyesület harmadik alkalommal hirdette meg a Filmgaloppot, amely ezúttal a dokumentumfilmekre összpontosít. A verseny célja fiatal erdélyi magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt.

Az előválogatás nyomán versenybe került Bán Attila A testépítő, Bartincki Tamara Domboldali portrék, Búzási Gyopár-Orsolya Babuka a fűben, Dezső Mátyás Világszép Gyilkos-tó, Simó Ibolya Monyo+Baba és Tomi, Ervin és az iskola, valamint Püsök Botond Angela című filmje.

Az alkotások között van szociográfia jellegű portréfilm, animációs eszközöket használó családi legenda, játék filmezéssel és fotózással, koncertfilmes megoldásokat használó páros portré és klasszikus ismeretterjesztő alkotás is.

A Filmgalopp fődíja egymillió forint, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ajánlott fel. A Filmgalopp fődíjához az idén először trófea is társul, a közönségszavazásra online is lesz lehetőség a fesztivál ideje alatt. A díjátadóra a Filmtettfeszt utolsó estéjén kerül sor.

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlét október 4. és 8. között szervezi meg a Filmtett Egyesület Kolozsvár központtal, szoros együttműködésben 11 másik erdélyi város egy-egy kulturális intézményével.

Az idén Nagyvárad, Arad, Szatmárnémeti, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely, Kovászna, Sepsiszentgyörgy, Szeben mellett Gyergyószentmiklóson és Temesváron zajlik a fesztivál, amelynek célja friss, változatos és színvonalas magyar filmek bemutatása az erdélyi közönségnek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com