Hírek Magazin

Kilenc magyar film a szarajevói filmfesztiválon

Viharsarok

ViharsarokKilenc magyar film látható a pénteken kezdődő szarajevói filmfesztiválon, a fődíjért a Császi Ádám rendezte Viharsarok című magyar-német koprodukció indul a versenyprogramban.

A Császi Ádám Viharsarok (képen) című filmje a fiatal felnőttkor szexuális identitáskeresésének drámáját meséli el egy szerelmi háromszög történetén keresztül. Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét versenyen kívül, gálavetítésen mutatják be. A filmek a Proton Cinema produkciójában készültek a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával – közölte a Magyar Filmunió szerdán az MTI-vel.

A rövidfilmek mezőnyében két magyar film látható: Szőcs Petra költő-filmrendező A kivégzés című filmjének főszereplői egy kisiskolás testvérpár, akik újra meg újra eljátsszák a Ceausescu-házaspár kivégzését. Az alkotás a Merkelfilm, a Katapult Film, a Laokoon Film és az Argo Audiovizuális Egyesület (Románia) közös produkciójában készült.

Kárpáti György Mór, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatójának Provincia című diplomafilmje egy áruszállító sofőrről szól, aki autója lerobbanása miatt véletlenül egy ókori római település régészeti ásatására kerül. Az SZFE és a Mirage Film Stúdió koprodukciója a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.

A 20 alkotást felvonultató dokumentumfilm-versenybe három magyar alkotás kapott meghívást. Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című filmje a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok tárgyalásait dolgozza fel. Kovács Kristóf Besence Open című filmje egy kis ormánsági falut mutat be, amely teniszpálya és biokertészet kivitelezésére nyert hazai és uniós támogatást, bár a futballpályáját szerették volna felújítani. Sós Ágnes Szerelempatak című mozgóképe a szerelemről és a vágyakozásról szól.

A gyerekfilmes válogatást gazdagítja Vácz Péter Nyuszi és őz című animációs filmje. A barátságról, elfogadásról, valamint a 2D és 3D világok egymás mellett létezéséről szóló történet 2013-ban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) produkciójában készült.

Az augusztus 23-ig tartó fesztivál játékfilmes zsűrijének elnöke Tarr Béla Kossuth-díjas magyar filmrendező, a héttagú nemzetközi zsűri tagja Tóth Orsi színésznő. A rendezvényen műsorra tűzik Tarr Béla 2004-ben készült Prológus című ötperces alkotását is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!