Hírek

Kína felfedte világuralmi törekvéseit

Catherine Zeta-Jones az ünnepségen (AP Photo)
Catherine Zeta-Jones az ünnepségen (AP Photo)
Wang Jianlin
Wang Jianlin (fotó: Huai’an Project Company)

„A mozi- és tévéipar legnagyobb befektetése”: épül a kínai Hollywood. A Dalian Wanda Group a Csingdao városában vasárnap tartott ünnepségén jelentette be szándékát, miszerint a világ egyik legnagyobb filmvállalatává kíván válni.

A ceremónián, ahol Kína és Hollywood legnagyobb sztárjai és filmes moguljai is megjelentek, a Wanda vezérigazgatója, Wang Jianlin egy új megastúdió építését jelentette be. Emellett nyilvánosságra hozta hollywoodi stúdiókkal kötött megállapodásait, valamint egy új filmfesztivál létrehozásának tervét. A több milliárd dolláros projektből megvalósuló Qindao Oriental Movie Metropolis elnevezésű filmes és tévés produkciós komplexum előreláthatólag 2017-ben nyitja meg kapuit.

A több száz hektáros filmipari park magában fog foglalni többek között 20 filmstúdiót, közöttük egy 10 ezer négyzetméter nagyságú létesítményt, számos külső forgatásra alkalmas területet, hét hotelt, egy fedett vidámparkot, egy IMAX-kutatólaboratóriumot, egy óriási kiállítóteret, amely képes befogadni egy filmfesztivált, egy filmmúzeumot és panoptikumot, valamint egy yachtklubot.

A Wanda elképesztő financiális hatalma és ambíciói előtt olyan híres hollywoodi sztárok hajtottak fejet megjelenésükkel, mint Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman, Catherine Zeta-Jones, John Travolta, Kate Beckinsale, Ewan McGregor és Christoph Waltz. Számos A-listás kínai színész és több nagy öreg hollywoodi producer is tiszteletét tette az ünnepségen.

Wang, akit 16 milliárd dolláros vagyonával a közelmúltban Kína leggazdagabb emberének kiáltott ki az amerikai Forbes magazin, azt állította, hogy 2018-ra Kína magáénak tudhatja majd a világ legnagyobb filmiparát. A Wang által vezetett Wanda tavaly azzal került a címlapok oldalára, hogy 2,6 milliárd dollárért megvásárolta az amerikai AMC Entertainment mozihálózatot, miáltal ‒ kínai termeivel együtt ‒ a világ legnagyobb mozitulajdonosa lett.

Catherine Zeta-Jones az ünnepségen (AP Photo)
Catherine Zeta-Jones az ünnepségen (AP Photo)

A vállalat elmondta, hogy számos megállapodást kötött producerekkel és ügynökökkel, amelyek évente 30 külföldi és 100 kínai filmet hoznak majd a stúdiónak. Wang azt is hozzátette, hogy a Csingdao székhelyű nemzetközi filmfesztivált 2016-tól minden év szeptemberében rendezik meg.

Az esemény fontosságát nem csak befektetés nagysága adja meg, melyet Wang „a mozi- és tévéipar legnagyobb egyszeri befektetésének” nevezett. Azért is kísérik élénk érdeklődéssel, mert Kína az amerikai filmpiac első számú külföldi célpontjaként igen kényes helynek számít: a pénzügyi hullámvölgyben lévő Hollywood hatalmas bevételt remél a rohamtempóban növekvő kínai közönségtől, az állam viszont erőteljes protekcionista intézkedésekkel kedvez a belső gyártású filmeknek.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!