Hírek

Kína megelőzte az USA filmpiacát, 40 éves mélyponton az amerikai box office

The-Eight-Hundred-Kína
The Eight Hundred (2020)

2020-ban Kína több bevételt termelt a jegypénztáraknál, mint az Egyesült Államok, amire korábban még sohasem volt példa. Az amerikai jegyeladások 40 éves mélyponton vannak.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A The Hollywood Reporter cikke szerint az észak-amerikai mozijegybevétel 2020-ban 80 százalékkal csökkent a koronavírus és a filmszínházak bezárása miatt. A globális box office zuhanás átlagosan 72 százalékos volt, még Kínában is 70 százalékkel csökkentek a bevételek.

Az amerikai mozijegyekből 2020. január 1. és december 31. között 2,3-2,68 milliárd dollár bevétel származott, míg 2019-ben majdnem 11 és fél milliárd.

Ez negyvenéves mélypont az Egyesült Államok filmes piacán. A globális jegyeladások is hasonlóan gyenge számokat mutatnak. A legoptimistább becslés szerint is 12 milliárd dolláros volt a világ összbevétele, míg egy évvel korábban majdnem a négyszerese, 42 és fél milliárd.

A történelemben most először Kína megelőzte Amerikát. A keleti óriás becslések szerint 2,7 milliárd dollárt gyűjtött csak a mozijegyekből.

Kína idén a legtöbbet fialó filmet is magáénak tudhatja. A második világháborús The Eight Hunderd világszinten 440 millió dollárt hozott a konyhára. Más kínai filmek is, mint a My People, My Homeland jól teljesítettek, hasonlóan a japán Demon Slayerhez. A járvány előtt jellemzően a hollywoodi gigafilmek domináltak. Természetesen Kína is megérezte a visszaesést a maga 70 százalékával, de az újrarendeződés hamarabb következett be, mint máshol.

Hollywood legtöbbet hozó filmjei 2020-ban a Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk volt 413 millió dollárral, míg a második helyezett az Oscar-díjas 1917 lett 385 millió dollárral. Mindkét film premierje januárban volt, így ezeket nem érintette közvetlenül a koronavírus. A pandémia közepén a legnagyobb közönségfilm Christopher Nolan Tenetje volt, ami 362 milliót termelt a nyári premier óta. A legnagyobb reményeket keltő óriásfilmeket azonban áttolták 2021-re, vagy még tovább.

Egy másik megoldást jelent az egyre nagyobb teret nyerő streaming. Ezt a lehetőséget választotta a Warner, mikor bejelentette, jövőre egyszerre küldi streamingre és moziba legnagyobb filmjeit.

A következő évben minden bizonnyal eldől a filmszínházak jövője. Vagy főnixmadárként élednek újra a nagy visszaesés után, vagy örökre lehúzhatják a rolót. Akárhogy is, 2021 a mozik sorsfordító éve lesz.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés