Hírek

Berlinben debütált kínai film nyitja az idei Anilogue-ot

Have a Nice Day az Anilogue-on
Have a Nice Day (Forrás: Berlinale.de)

Öt egészestés animáció és harminc rövidfilm száll versenybe az idei Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, amelyet november 29. és december 3. között rendeznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Kino Café moziban Budapesten.

A rövidfilmek között versenyez többek között Orosz Tina Bye-Bye, Mom című rövidfilmje, Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget és Csáki László Néhány szó című alkotása is – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A fesztivál nyitófilmje a Have a Nice Day című kínai egész estés animáció lesz, amely az Anilogue előtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be. A fesztivál öt napja alatt több mint 200 új animációs rövidfilmet és 15 egész estés mozit láthat a közönség, köztük a legendás Makoto Sinkaj új alkotását, a Your Name-et, amely Japánban minden idők legnézettebb animációs filmje lett.

Az egészestés filmek között versenyez a japán Szunao Katabucsi 2016-ban készített díjnyertes alkotása, A világ innenső végén (In This Corner of the World – Kono sekai no katasumi ni), amely egy lány történetét mutatja be. A főszereplő 1944-ben a Hirosima tartományban lévő kisvárosba, Kurébe költözik, ahol személye nélkülözhetetlenné válik, mivel az amerikai hadsereg intenzív bombázása alatt is nagyon kreatívan tud főzni.

Ha Anilogue, mi ott vagyunk: olvasd el cikkeinket a kezdetektől!

Ali Soozandeh iráni rendező Teheráni tabuk (Tehran Taboo) című rajzfilmje a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójában mutatkozott be, a jeruzsálemi filmfesztiválon FIPRESCI-díjat kapott. Az élő szereplőket mintázó animáció a mai Teheránban játszódik és négy fiatalember sorsát mutatja be, ahogy mindannyian elkeseredetten keresik a szabadságot és boldogságot, miközben az elnyomó iszlamista társadalom tabuit feszegetik.

A japán Ito Naojuki A saját hangod (Your Voice – Kimikoe) című alkotásában a 16 éves főszereplő egy tengerparti városban él és még mindig elhiszi nagymamája történetét, ami szerint a szavaknak lelkük van. A belga Arthur de Pins és a francia Alexis Ducord Zombillenium című filmjében egy szokatlan vidámpark jelenik meg, ahol csak igazi vérfarkasokat, vámpírokat és zombikat alkalmaznak.

Az idei Anilogue számos gyerekprogrammal is várja az érdeklődőket, a Makám együttes például animált látványkoncerttel készül – írták a tájékoztatóban.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com